Pomoć:Vodič za nove suradnike/O Wikizvoru

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Wikizvorov logotip

Wikizvor je Wikimedijin projekt izrade slobodne i besplatne zbirke tekstova u javnom vlasništvu. Cilj je skupiti tekstove što bliže prvom izdanju, a sve stranice moraju biti dostupne pod GNU licencom, što znači da na njima ne smije biti autorskih prava.

Ovo je hrvatski Wikizvor pa se prikupljaju samo tekstovi na hrvatskom jeziku (to uključuje sva narječja, stare pravopise i sl.) te prijevodi na hrvatski. Također Wikizvor sadrži popis djela i bilješku o autorima čija su djela na njemu (ne punu biografiju).

Budući da je on wiki, svatko s pristupom internetu može uređivati njegove stranice, uključujući Vas! Pozivamo Vas da se pridružite, a preporučujemo da se prijavite (nije obvezno, ali donosi pogodnosti, a ostavlja Vam anonimnost).

Vaši doprinosi

Odlučite li uređivati Wikizvor, možete mnogo pomoći ovom projektu. On stalno napreduje zahvaljujući ljudima koji ga uređuju, volonterima, koji poboljšavaju postojeće i postavljaju nove tekstove. Trenutačno hrvatski Wikizvor ima 6.482 stranica s izvornim tekstovima, pa je time oko 18. mjesta na popisu 56 jezika Wikizvora.

Ne bojte se uređivati Wikizvor! Budite odvažni, ali ne budite nesmotreni. U početku možete griješiti, ali to Vam se neće zamjeriti ne bude li prevelike štete, jer uvijek postoji netko tko će je ispraviti. Slobodno eksperimentirajte na stranici za vježbanje.

Svi Vaši doprinosi bit će odmah vidljivi na nedavnim promjenama, gdje ih pregledavaju suradnici zaduženi za to. Oni reagiraju samo ako se radi o šteti.

Što spada u Wikizvor

Pri uređivanju obratite pozornost na to što Wikizvor treba sadržavati; svaki neprikladan sadržaj bit će označen za brisanje ili premještanje u druge wikiprojekte. Takve stranice nalaze se u kategorijama Članci predloženi za premještanje u druge wikiprojekte i Članci predloženi za brisanje, a na njima je postavljen odgovarajući predložak koji na to upozorava.

Dakle, na ovom mrežnom sjedištu:

  • Objavljuju se samo tekstovi na hrvatskom jeziku. Za druge jezike vidite ovu stranicu.
  • Ne smiju se objavljivati tekstovi čijim objavljivanjem bi došlo do kršenja autorskih prava.

Drugi projekti

Zaklada Wikimedija nevladina je neprofitna organizacija koja promiče znanje koje bi bilo dostupno svima na materinskome jeziku. Podržava brojne i usko povezane wikiprojekte koje poput Wikizvora može uređivati svatko, a sav je sadržaj bez autorskih prava. To su:


Više podataka o ovoj temi na stranici Što je Wikizvor.