Pomoć:Vodič za nove suradnike/Uređivanje

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kopiranje i lijepljenje teksta

Ako ste odlučili uređivati Wikizvor, ovdje ćete naći sve upute. Samo zapamtite, ne bojte se, eksperimentirajte na Stranici za vježbanje, ali nemojte uporno stvarati moguću štetu ili se oglušiti na moguće kritike. Dok je Vaša izmjena (doprinos, uređivanje) u okviru pravila, ma kakva bila, nitko Vas neće imati za što opominjati.

Dakle, svatko može uređivati Wikizvor: dovoljno je pritisnuti karticu "Uredi" koja se nalazi na vrhu svake stranice (samo se posebne i zaštićene stranice ne mogu uređivati, ali su one malobrojne). Potom se ispod otvara prozor za uređivanje te nastavljate.

Predlošci

Predlošci su softverska osobina koja olakšava uređivanje. Rabe se na svim wikiprojektima, a na Wikizvoru mnogo, više od Wikipedije. Detalji njihove uporabe opisuju se na njihovoj stranici, pa ih ovdje samo navedemo.

Ovako rade:

  • Na stranici koja počinje s "Predložak:", dakle u imenskom prostoru predloška, upiše se neki tekst.
  • U bilo kojoj drugoj stranici upiše se samo naslov tog predloška između dviju vitičastih zagrada (npr. {{ime predloška}}), pa se tu pojavi cjelokupni tekst koji postoji na stranici predloška. U okviru za uređivanje i dalje se vidi samo naslov predloška među zagradama.
  • Na taj se način velike količine teksta i HTML kodova mogu jednostavno ubaciti u bilo koju stranicu.

Neki predlošci imaju parametre koji se trebaju popuniti ili ostaviti praznim. To izgleda ovako:

{{Naslov predloška
 | Naslov parametra1 = Ono što upisujete1
 | Naslov parametra2 = Ono što upisujete2
}}

Tako se može nizati neograničeno mnogo parametara. Neki predlošci nemaju naslove parametra, pa se tu samo koriste cjevčice, primjerice ovako: {{Ime predloška|Ono što upisujete1|Ono što upisujete2}} itd. (Razmaci i propuštanja jednog reda ne igraju ulogu, ali mnogi suradnici vole kad su parametri pregledni pa svaki znak jednakosti upišu jedan ispod drugog.)

Prije uređivanja

Prvo pravilo: na Wikizvor ne spada ništa s autorskim pravima! Ne postavljajte takva djela, a ako takvo postoji, obavijestite u Pisarnici.

Naime, istekom autorskog prava djelo prelazi u javno vlasništvo, pa ga svatko može rabiti uz priznavanje autorstva. Kako biste znali koja su djela u javnom vlasništvu, vidite ovu stranicu pomoći.

Suradnikova je odgovornost da postavlja samo djela u javnom vlasništvu; u suprotnome prijeti brisanje teksta i blokiranje suradnika koji nastavlja s povredom pravila.

Kako Vam je već poznato, ako djelo nije na hrvatskome, nije mu ovdje mjesto. Ipak, ovdje spadaju narječja ili drugo vezano uz hrvatski. Ako postoji djelo na stranome jeziku, na stranicu postavite predložak {{Prijevod}} koji o tome obavještava.

Što je potrebno svim stranicama

Zaglavlje
Svaka stranica (u glavnome imenskom prostoru) mora imati predložak {{Zaglavlje}} jer se u njemu nalaze potrebni podatci. To je onaj zeleni okvir sasvim na vrhu.
Tekst
Upišite tekst i formatirajte ga koristeći se wikitekstom. Neka bude što sličniji onomu iz kojeg prepisujete.
Javno vlasništvo
Kako bi se pregledno utvrdilo zašto je djelo u javnom vlasništvu, rabimo predložak {{Licencija}}.
Kategorije
Ispod teksta. Najbolje od jedne do pet.
Međuwiki poveznice
To su poveznice između različitih jezika Wikizvora. Ovdje nisu baš česte. Postavite ispod kategorija.

Sad još samo ostaje da provjerite izgled teksta i pohranite ga!

Dodatno

Poveznice na Wikipediju
Ako postoji odgovarajuća stranica na Wikipediji, treba postaviti poveznicu u predložak {{Zaglavlje}} jer se ova dva projekta nadopunjuju. Za to rabite predloške {{Wikipedija}} ili {{Wikipedija2}}, ovisno koji bolje odgovara.
Međuwiki poveznice
To su poveznice između različitih jezika Wikizvora. Ovdje nisu baš česte. Postavite ispod kategorija.
Poezija
Svaki poezijski ostvaraj treba imati predložak {{Poezija}}, osim ako je u sklopu većeg djela, tada ga ne postavljajte. Ako pjesma ima više od 15 stihova i predložak {{Poezija}}, onda postavite predložak {{Stih}} koji daje broj stiha.
Stranice o autorima
One moraju biti u imenskom prostoru Autor, a na njima mora biti popunjen predložak {{Autor}}.

Ako je tekst jako velik, potrebno ga je podijeliti na odjeljke poput poglavlja, pjevanja i sl. To se radi tvorenjem podstranica (stranice koje izgledaju kao Glavna stranica/Podstranica/Podpodstranica, dakle odvojene su kosom crtom). Takva je i ova stranica!

Na stranici za razgovor po želji možete obavijestite o svim postupcima i bilo čemu o tekstu ili svojoj izmjeni, te možete popuniti predložak {{Tekstinfo}}.