Pomoć:Vodič za nove suradnike/Objavljivanje novog teksta

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ovo se odnosi na uređivanje još nepostojećih stranica; postoje samo male razlike na koje se mora obratiti pozornost prije samog uređivanja:

  1. Provjerite je li tekst koji želite objaviti već objavljen na ovom Wikizvoru. Potražite prema naslovu, autoru ili dijelu teksta. Ako naiđete na autora čije djelo želite objaviti, provjerite je li na popisu njegovih djela i ono koje želite objaviti. Samo zapamtite što spada u Wikizvor; ako imate dvojbi, pišite u Pisarnici.
  2. Stvorite novu stranicu kad ste sigurni da djelo ovdje nema. Kako?
    • Možete utipkati naslov u okvir malo niže ili
    • Utipkati naslov u okvir "Traži" (nalazi se lijevo ili gore izvan teksta) te u rezultatima traženja kliknuti na "Stvori stranicu "tu i tu" na ovoj wiki!"

Još ponešto za naprednije

Naslov

Svako djelo treba imati naslovnicu na kojoj je popunjen predložak {{Licencija}} i drugi. Naslovnice su često bez teksta iz djela i na njima su samo predlošci (npr. Jagor), ali nema veze jer su korisne!

Neka naslov bude što točniji, ali ne na štetu praktičnosti. Nije potrebno za naslov odjeljka (podstranice) staviti, primjerice, Trideset peta glava u kojoj se priča o junačkoj i strahovitoj bitki koju je don Quijote izvojevao s mjehovima rujna vina, i završava se Pripovijest o nerazboritom znatiželjniku, ali to se treba napisati u predlošku {{Zaglavlje}}. Naslov tu neka bude samo Trideset peta glava.

Prva izdanja

Ako posjedujete prvo izdanje djela, Wikizvoru će najviše koristiti ako na njega kao .djvu datoteke postavite faksimile svake stranice. Tako će mnogo posla odraditi softver, a točnost će biti neupitna. Također će biti jednostavno uređivati Wikizvor ako postoje faksimili; samo će se koristiti predložak {{stranica}}. Primjer tako uređenog (ne do kraja) djela je Hrvatska povijest. Drugi dio (Šišić).

Za faksimile stranica se koristi imenski prostor "stranica" (primjer), a za popis faksimila cijelog djela imenski prostor "sadržaj" (primjer).

Neki ovako uređeni tekstovi na engleskom Wikizvoru (koji je najveći opsegom) su [1] ili [2]. Kako vidite, mogu se postaviti i slike, ne samo tekst.