Wikizvor:Autorska prava

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ovdje iznesene smjernice nemaju pravnu vrijednost, već tumače GNU licencu slobodne dokumentacije ili GFDL (tekst licence na engleskom jeziku) za potrebe projekta.

Dijelovi zakona o autorskim pravima koji se odnose na Wikizvor su u opsegu Sjedinjenih Američkih Država, gdje su fizički smješteni svi serveri Wikimedije. SAD nema obvezu proširivanja autorskih prava na pripadnike drugih država, iako skoro sve zemlje imaju autorska prava u trajanju života autora, uz dodatak određenog broja godina.

Prava i obveze suradnika[uredi]

Sva djela na Wikizvoru moraju biti javno vlasništvo ili izdana pod licencom koja je u skladu s GFDL-om. Odgovornost suradnika sastoji se u tome da doprinos bude usklađen s licencom Wikizvora. U suprotnome prijeti brisanje teksta i blokiranje suradnika koji nastavlja s povredom pravila.

Nedavno stvorena djela s autorskim pravima nisu u skladu s licencom Wikizvora. Takvo djelo ima svoga vlasnika, osim ako nije izričito darovano u javno dobro. Djelo može licencirati samo osoba nositelj autorskog prava.

Izvorni radovi[uredi]

Izvorni radovi se na Wikizvor postavljaju pod GFDL licencom. Nositelj zadržava autorska prava, uključujući pravo naknadnog objavljivanja ili mijenjanja licence rada. No djelo će zauvijek ostati izdano pod GFDL-om, ili, na zahtijev autora, licencirano na drugi način (npr. kao javno vlasništvo).

Prijevodi ili snimke izvornih radova[uredi]

Prijevodi ili snimke izvornih radova se smatraju izvedenicama nastalim od izvornog materijala. Suradnik stoga jamči da je izvorni materijal javno dobro SAD-a, odnosno da posjeduje dozvolu nositelja autorskih prava na stvaranje izvedenice i njezino licenciranje pod GFDL-om.

Neprihvatljive licence[uredi]

Pravedna upotreba[uredi]

"Pravedna upotreba", ili "pravedni dogovor", je koncept pomoću kojega se nelicencirani rad zaštićen autorskim pravima može legalno koristiti bez potrebe za plaćanjem ili traženjem dopuštenja od nositelja autorskih prava. Pravedna upotreba na Wikizvoru je izričito zabranjena.

Prenošenje cjelokupnog djela nije pravedna upotreba, već kršenje autorskih prava. To uključuje i djelovanje iz javnog interesa, kao i navođenje onih dijelova teksta koji su za potrebe knjige nezamjenjivi (vidi Wikipedijin članak o pravednoj upotrebi).

Neprofitne licence[uredi]

Iako Wikizvor objavljena djela ne koristi za zaradu, licenca pod kojom su izdana omogućava svim korisnicima raspačivanje radova i u svrhe stvaranja profita. Odlukom predsjednika i članova odbora organizacije Wikimedia Foundation, djela s neprofitnim licencama su na Wikizvoru strogo zabranjena.

Raspačivanje radova[uredi]

Kopiranje sadržaja u javnom vlasništvu se dopušta bez dodatnih ograničenja. Svi dokumenti na Wikizvoru su javno dobro, osim ako nije drugačije naznačeno posebnim licencama. Licenca Wikizvora dopušta slobodnu upotrebu, izmjenu i raspačivanje tekstova (čak i u svrhu osobnih interesa).

Kršenje prava autora[uredi]

Ukoliko uočite članak koji krši autorska prava, možete zatražiti njegovo brisanje s Wikizvora dodavanjem poruke na Wikizvor:Moguća kršenja autorskih prava, ili izravnim kontaktiranjem agenta organizacije. Sadržaj stranice će biti uklonjen dok se ne pronađe rješenje, temeljeno na dokazima koje je pružio mogući vlasnik autorskih prava.

Vidi još[uredi]