Stranica:Slaveni u davnini (1889).djvu/108

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova stranica je potvrđena


Ludovik Nijemac Prvininu vjernost oko širenja kršćanske vjere (u čemu su mu pomagali sveštenici salcburške arcibiskupije) učini god. 848. Prvinu pravijem gospodarom sve one zemlje, koja mu je prije bila podijeljena samo kao feud. Ovo je Prvinu potaklo, da bude još vjerniji pristaša franačkoga dvora.

On sazida tvrd grad blizu Blatnoga jezera. Tomu gradu nije dakako bilo sudjeno, da stoji na vijekove, jer je uništen u vrijeme madžarskoga bjesnila njegdje prvijeh godina X. vijeka. Čini se. da je Prvinina prijestolnica stajala ondje, gdje se danas nalazi madžarsko selo Szalavar. Nemamo do duše nikakvoga direktnog svjedočanstva u izvorima, kako se slavenskijem jezikom zvao Prvinin grad, ali je sva prilika, da se zvao Blatno (Блатьно), jer se latinski zvao Urbs paludarum, a njemački Moseburg. U staronjemačkom jeziku značila je riječ mos isto što: baruština, jezero, kao i latinska riječ palus, a burg je značilo, kako još i danas znači: grad, latinski urbs. Dakle Urbs paludarum ili Moseburg znači: grad pri jezeru; u staroslovenskom jeziku riječ blato doista znači jezero, a ime Blatno moglo je značiti: grad pri jezeru. Još je dobro zapamtiti, da se jezero, pri kojem je onaj grad stajao, još i danas zove Blatno jezero (madžarski: Balaton, njemački Platten-See). God. 850. sagradi Prvina veliku crkvu u gradu Blatnom i pozove salcburškoga arcibiskupa Liuprama, da crkvu posveti. Arcibiskup dodje i obavi posvetu s velikom paradom. Pri ovoj je crkvenoj svečanosti bio dakako nazočan knez Prvina sa svijem velikašima svoje države. Salcburški je bezimenjak zabilježio imena nazočnijeh velikaša, i od njih su njekoja slovenska, njekoja njemačka. Otud se vidi, da se Prvina nije znao ili nije mogao okružiti gospodom samo svoga naroda, nego su se Nijemci odmah znali utisnuti u mladu državu.

Granice se Prvinine države ne mogu posve točno odrediti, ali nam salcburški bezimenjak ipak pruža njeke podatke, da možemo približno sebi predstaviti, kako se daleko protezala rečena država. On na ime navodi imena onijeh gradova, u kojima je Prvina dao zidati kršćanske crkve. Njekima od tijeh