Stranica:Poviest hrvatska (1879).djvu/367

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova stranica je ispravljena


seljaka i njihovih gospodara, već će opominjali gospodu bez obzira na njihovu čast i dostojanstvo, ako zaborave na čovječne dužnosti prama kmetu svomu.
Kada ovo vieće po gradovih i županijah razdieli i naznači svakomu njegov dio prinosa za uzdržavaje vojske vojske i za druge potrebe zemaljske, sastati će se u municipijah skupštine, pro- glasiti će svakomu, koliko ima platiti. Na granicah zemlje držati će se red osobito prema Turskoj, odakle je toliko putu kuga znala provaliti i povaljati u nas puno svieta. Zato je u vieću imao dobiti mjesto savjetnika zdravstvenoga jedan liečnik, koga si izaberu.
Zanimivo je pogledati u unutarnji dnevni red nove oblasti. Savjetnici dolaze u ured svaki dan prijepodne od 8—11 ure, po podne od 2— 5 ure. Prije podane biva svaki dan sjednica, u kojoj savjetnici izvješćuju. Liepi red njihovih zapisnika svakoga će zateći, registratura nije im zaostajala za najboljimi uredi onoga vre~ mena. Sve potrele državnoga i kulturnoga života teku ovim pu- tem, zato odsele kroz mnoge godine bivalo je njekoliko neznatnih sabora, nu ovim je bio jedini predmet za razpravu: povećanje daća po zapoviedi kraljičinoj. Kraljica je zato pravom iskala, da nova vlada preuzme sav arkiv kraljevstva, čemu se stališi ponješto opiru.
Premda je sama kraljica razglasivala, da s ovim uredom daje i priznaje podpunu ravnopravnost kraljevstvu hrvatskomu prema Ugarskoj, premda je i tamo bez sabora vladala, opet se neća tajiti, da je novom vladom više postigla kraljica za svoju absolutnu centralnu vlast, nego li što je stekla Hrvatska tim priznanjem pariteta s Ugarskom. Sakupljeni sabor mogao je prosvjedovati proti nezakonitim naredbam kraljice, vieće ne samo da se nije moglo oprieti, već na prosto je moralo oglasiti i za- poviedati županijam. Tako je kraljica s jednom rukom dala, ali s drugom dva puta više uzela.
Početak djelovanja banskoga vieća pokaza smjer, kojim će poći. Prva želja kraljičina bila je, da se preduzme čišćenje Kupe i Save. Kroz sav viek vere se ovo pitanje u raznih oblicih. Više puta dade sabor ove rieke očistiti, da uzmognu po njih ploviti ladje, šumu su uz rieke prosječene na uru hoda, da se nekriju uz rieke razbojnici i nesmetaju trgovini izmedju Hrvatske i Podunavlja, nasipi na Dravi i Savi zabavljaju mnoge godine