Razgovor sa suradnikom:Modra

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošla na Wikiizvor!

Glede Zvonimira Bulaje i njihovog projekta Klasici hrvatske književnosti - osim što eksplicitno stoji u samim CD-ovima, e-dopisivanjem nam je (suradnicima na Wikiizvoru) dodatno odobreno korištenje tekstova s CD-ova i njihovo objavljivanje na ovom mrežnom sjedištu. Ipak, Tvoj postupak prethodnog traženja odobrenja za svaku je pohvalu - u svakom slučaju bolje je i dva puta pitati za dozvolu, nego jednom ugroziti nečija autorska prava! Hrabro naprijed! --Josip65 17:49, 3. srpanj 2007. (UTC)


Draga Modra,[uredi]

preveo sam s engleskog članak Pomoć:Vodič za nove suradnike jer on daje najviše odgovora na Tvoja pitanja. Nemoj se ispričavati, za to nema potrebe, uvijek trebamo nove suradnike ohrabrivati da počnu prinositi, surađivati. Ako ne znaš ništo drugo do li objavljivanja teksta, i to može biti tvoj prinos, a drugim suradnicima možeš prepustiti da se pozabave daljnjom obradom teksta. Naravno, ako imaš volje i hrabrosti, uvijek je dobro ako možemo napraviti što više i što bolje.

Kako to da nema predložaka za opis slike i dozvolu postavljanja slike (trebam li ih nekako posebno linkati s Wikipedije)? Pregledala sam ostale suradničke slike pa jednako tako nemaju opise niti dozvole.

U zadnje vrijeme trend je sve netekstualne materijalne (slike i zvukovne zapise) objavljivati na Zajedničkom poslužitelju i jednostavnim stavljanjem poveznica ubacivati ih na mrežnu stranicu.

Je li dovoljno staviti u Razgovor o stranici samo onu rečenicu kako je dozvolu dala Naklada Bulaja? Ako nije, kako se točno popunjava predložak - to jest, što znači ostvarena razina?.

Jest. Općenito, licence za zaštitu autorskih prava poput Creative Commonsa ili GNU nemaju u hrvatskom pravnom sustavu isto značenje kao i u američkom, pa je neke stvari teško dosljedno provesti na engleskoj i hrvatskoj inačici. Na predložak kojim bi se označavao stupanj ostvarene razine - nisam naišao na na hrvatskoj inačici.

Je li potrebno da kraća prozna djela imaju naslovnicu? Koja je svrha kategorije Prijan Lovro u članku Prijan Lovro? Trebam li i ja dodati takvu kategoriju u Kamovljev tekst? ?.

Jest, naslovnu stranicu trebala bi imati sva djela zbog evidencija, kazala, popisa i sličnih stranica. Djela se kategoriziraju po svom naslovu iz istog razloga kao što je navedeno u prethodnoj rečenici. Da, ako pišeš tekst iz djela Isušena kaljuža, onda stavi istoimenu kategoriju.

I još jedna sitnica. Nisi me ugnjavila, a jesam li pogrješna osoba, ovisi o stajalištu s kojeg me procjenjuješ. U svakom slučaju, molim te da ne zamjeriš na žestokoj polemici javno dostupnoj, ona je, između ostalog, i zato da bi se nove suradnike zaštitilo. Kao što možeš vidjeti, i na ovom wikiju imamo malo dogovorenih pravila, ali i administratora koju djeluju (često) prema vlastitom nahođenju, a ne prema dogovorenom i usuglašenom stajalištu. Moguće je da će ti netko od administratora ili suradnika dati drukčiji odgovor, ja sam se potrudio najbolje što znam, a u svakom slučaju bilo bi nam svima bolje kad bismo se držali dogovora, odnosno pisanih pravila. U svakom slučaju, nemoj se obeshrabriti, administratori su tu ponajprije da bi bili od pomoći, a imaš apsolutno pravo pitati i dobiti odgovor koji ti treba - nema glupih ili neprimjerenih pitanja. Hrabro naprijed! --Josip65 21:33, 3. srpanj 2007. (UTC)

Glede fotografija - obrati pozornost na mrežnu adresu. Naime, premda se stranice za fotografije (datoteke) prikazuju unutar sučelja na hrvatskom jeziku (ako si tako ugodila svoj suradnički profil), one su često smještene na zajedničkom poslužitelju. Ne ću te sad gnjaviti s detaljima, ali ako hoćeš, slobodno pitaj pa ću se potruditi s dodatnim objašnjenjima. U svakom slučaju, najbolje je fotku puknuti na zajednički poslužitelj - tako da se može iskoristiti na bilo kojem od projekata Zaklade Wikimedia. --Josip65 09:27, 4. srpanj 2007. (UTC)

Nekoliko odgovora[uredi]

Suradnik Josip ti je dao odgovore koje ću ja nadopuniti.

Što se tiče dozvole korištenja Bulajinih CD-ova odnosno tekstova na njima, dozvola se odnosi samo na djela/tekstove, ni u kom slučaju na ostale dodatke djelima (bilješke o piscima, fusnote, razni popisi i slično). Naime samo djelo se može koristiti jer na njega je isteklo autorsko pravo po hrvatskim zakonima, što se može i pročitati na svakom Bulajinom CD-u. Tamo naime piše što se može koristiti slobodno a što podliježe autorskim pravima Bulaje, osoba koje su napisale dodatke djelima i tvrtke koja je radila CD-e. Ukratko dozvoljena postava na Izvor samo golih tekstova djela bez ikakvih pratećih stvari jer one podliježu zaštiti autorskih prava.

Osnove potrebne za rad su na ovoj stranici.

Wikicitati „Kako to da nema predložaka za opis slike i dozvolu postavljanja slike (trebam li ih nekako posebno linkati s Wikipedije)? Pregledala sam ostale suradničke slike pa jednako tako nemaju opise niti dozvole.“
({{{2}}})

Nije trend postavljati slike na Zajednički poslužitelj nego je praksa postave svih slika na Poslužitelj koje su u slobodnom vlasništvu (vlastite fotografije, fotografije nad kojima su istekla autorska prava...). A samo ime Zajednički poslužitelj kaže da slike i medije koji se tamo nalaze mogu koristiti svi projekti Wikimedije. A to bi u tvom slučaju značilo da sliku Kamova (ako na nju ne postoje autorska prava - istekla su) je potrebno postaviti na Poslužitelj.

U pravu si slike nisu označene i nema onih predložaka kao na Wikipediji iz jednostavnog razloga zato jer je tih slika jako mali broj i postavljene su od strane nekolicine suradnika. U dogledno vrijeme bit će riješen i status slika na Izvoru.

Ako posjeduješ slike nad kojima su istekla autorska prava slobodno ih postavi na Zajednički Poslužitelj.

Wikicitati

„Je li dovoljno staviti u Razgovor o stranici samo onu rečenicu kako je dozvolu dala Naklada Bulaja? Ako nije, kako se točno popunjava predložak - to jest, što znači ostvarena razina? Rečenicu o Bulaji koja je sada na Kamovljevom tekstu sam "prepisala" prema Prijanu Lovri, kao i način postavljanja teksta, a što se vezuje na sljedeće:

 • Je li potrebno da kraća prozna djela imaju naslovnicu?
 • Koja je svrha kategorije Prijan Lovro u članku Prijan Lovro? Trebam li i ja dodati takvu kategoriju u Kamovljev tekst?
({{{2}}})

Dio o licencama koje ti navodi suradnik Josip u ovom slučaju nemaju veze sa Bulajom jer su svi ti (osim onih nad kojima još vrijede autorska prava) tekstovi javno dobro. A onaj dio Uz dozvolu nakladnika Bulaja se odnosi na to da mi koristimo njegov elektronski oblik djela hrvatske književnosti, i to se odnosi dozvola. Znači on nam je dopustio da koristimo njegov elektronski oblik djela književnosti umjesto da se mučimo tražiti i skenirati ta djela.

Što se tiče predloška {{Predložak:Tekstinfo}} on je namijenjen da na stranici za razgovor glavnog članka (ajmo je nazvat naslovnica) da osnovne podatke o statusu djela. Na stranici predloška je objašnjeno kako se koristi.

Što se tiče naslovnica kao u Prijanu Lovri i kod nekih drugih članaka one su u nekim člancima nepotrebne i bit će ispravljeno sve gdje se pojavljuju. Ako djelo ne zahtjeva podjelu na više članaka onda je nepotrebno da bude i na dva članka od kojih će se u prvom nalaziti opis djela a u drugom samo djelo kad postoji rješenje za to. (primjer su Planine zamisli da je ova prva stranica cijelo djelo). Naravno ako se ukaže potreba da bude kao npr. u Prijanu Lovri onda napravi tako. Nemoj se puno gnjaviti i razbijati glavu s time jer je to lako kasnije dodati ili oduzeti.

Što se tiče kategoriziranja svaki članak mora bit kategoriziran u dotičnu kategoriju. A sistem ide ovako:ako se djelo sastoji (odn. podijeljeno je na Izvoru) na više članaka onda svi ti članci idu kategoriju imena tog djela a cijela ta kategorija u kategoriju iznad, ako se djelo sastoji od samo jednog članka na Izvoru onda ide u kategoriju iznad. Mislim da ti je lakše za shvatiti sistem vidi Kategorija:Planine, tu su svi članci koji su dio djela Planine. Kategorija Planine je smještena 8podkategorija je) u Kategorija:Hrvatska proza. Ako pogledaš vidjet ćeš da se u toj kategoriji nalaze i djela koja su samo u toj kategoriji (ona djela tipa jedan članak) a tiču se hrvatske proze.

Da slobodno dodaj kategoriju u članak. Ona ti se dodaje na način da u dnu članka napišeš [[Kategorija:Ime kategorije]]

Neke stvari koje sam ti napisao se razlikuju od onih koje ti je rekao suradnik Josip. Razlika je u tome jer sam ja puno duže na projektu i znam malo više stvari u vezi ovog projekta. Ako negdje zapne javi.

--Andrej Šalov 18:22, 4. srpanj 2007. (UTC)

Tri sitnice (radi potpunije informacije)[uredi]

1. Stvar s autorskim pravima zadnjih se godina dosta komplicira, posebno u svjetlu američkog Millenium Act-a, ali ovo nije najzgodnije mjesto za diskusije o tomu. Gleda Klasika hrvatske književnosti, najveći broj djela na tim CD-ovima jesu književna djela autora koji su umrli prije više od 50 godina pa izravni nasljednici na ta književna djela više ne mogu potraživati nasljedna autorska prava. Međutim, digitalizacijom djela na koja više ne postoje autorska prava, onaj tko ih je digitalizirao može ostvariti autorska prava na djelo u digitaliziranom obliku. Slično kao što Bachovi nasljednici više nemaju autorska prava, ali izvođači autorskih djela naplaćuju svoja prava na izvedbu... Prilično komplicirano i u svakom slučaju nije zgorega staviti napomenu da je osoba koja je digitalizirala djelo, dopustila korištenje te digitalizirane inačice bez naknade, odnosno s pravom dostupnosti javnosti.

2. Na polaznoj stranici piše "U ovom trenutku imamo 5.739 članaka", a ovdje se možeš uvjeriti da se navedeni predložak koristi u svega 16 djela. Dakle, u zanemarivo malom broju pa stoji zaključak da se zapravo ne koristi.

3. Postoje na hr.wikipedia.org suradnici koji su napravili više od 10.000 uređivanja članaka, ali aktualni administratori ipak smatraju da nisu primjereni za administriranje - dakle ako je netko duže u ovom projektu, ne znači da o projektu zna i više, a i ti, kao početnica, zacijelo možeš novim suradnicima u određenim okolnostima biti od veće koristi jer bolje razumiješ s kakvim se nedaćama sureću novi suradnici, od "starih suradnika" koji su već zaboravili kako je to biti početnik. --Josip65 22:59, 4. srpanj 2007. (UTC)

Još odgovora[uredi]

Kad postaviš kategoriju u neki članak odn. više članaka u jednu kategoriju oni se u kategoriji prikazuju abecedno. Znači abecedni raspored je ispred onoga koji bi trebao biti kao u tvom primjeru Psovki.

Da bi doskočili tome (vidiš nisam o tome razmišljao dok me nisi pitala :)) i složili članke u kategoriji kako nama pašu programeri su omogućili niz dodatnih parametara za dopunu kategoriziranja. Naravno najlakše je to objasniti na primjeru pa ću to napraviti (tj. napravio sam) na primjeru Psovki.

Krenimo od početka.

 • članak Psovka je naslovnica/glavni članak djela.
 • ostali članci koji imaju oblik Psovka/Nešto su ostale stranice djela

Ako sad pogledaš kategoriju Psovka vidjet ćeš da su članci u njoj poslagani onako kako trebaju redoslijedom sadržajnim, i da članak Psovka nalazi iznad svih /prvi u kategoriji.

To je napravljeno ovako:

 • članak Psovka je kategoriziran [[Kategorija:Psovka| ]] i onda je došao iznad svih članaka
 • ostali članci oblika Psovka/Nešto su kategorizirani [[Kategorija:Psovka|xxx]] gdje ovaj xxx označava redoslijed (sadržajni) u djelu
  • tako članak Psovka/Preludij [[Kategorija:Psovka|001]] što ga svrstava kao prvog jer je prvi prema sadržajnom redosljedu
  • Psovka/Pjesma nad pjesmama [[Kategorija:Psovka|002]] što ga svrstava kao drugog prema sadržajnom redoslijedu itd.

Dok ti ja pišem ti si već shvatila. :-))) --Andrej Šalov 16:50, 5. srpanj 2007. (UTC)

HMM :-)[uredi]

Wikicitati „Evo mene opet... :) Sada me pak zanima imamo li mi u HR verziji neko pomagalo za dno stranice koje bi čitateljima u duljim tekstovima omogućavalo ili da se lako vrate na vrh stranice (primjer 1)“
({{{2}}})

Ima napravio sam ga {{Predložak:Footer}}.

Wikicitati „ili da prijeđu na sljedeće poglavlje bez skrolanja prema gore (primjer 2).“
({{{2}}})

Ima dva! Jedan si napravila ti a drugi već imamo. Tvoj je {{Predložak:Footer2}} a onaj koji postoji je {{Predložak:Niz}}. Primjer korištenja predloška Niz vidi ovdje. Znači predložak Zaglavlje gore a Footer2 na dno ili Niz na dno. Znači kod Footera2 ideš samo prema naprijed a kod Niza i naprijed i natrag bez skrolanja na vrh.

A može se napraviti i treći npr. Footer3 koji bi imao djelove elemenata Niza. :-))

Ali tu je i predlošak Footer koji nas vraća na vrh članka gdje možemo kliknuti za naprijed ili nazad.

Ime predloška Footer. Da ime je na engleskom a na hrvatskom bi to bilo ako se ne varam Podnožje. Zaglavlje je vrh stranice a Podnožje dno stranice. Ako se slažeš sa imenom mošemo ga premjestiti na novo ime.

Znači:

--Andrej Šalov 14:19, 7. srpanj 2007. (UTC)

Dijeljenje članaka[uredi]

U pravilu dijele se knjige na poglavlja kako ih je autor napravio. Sad kod jako velikih poglavlja kao kod U registraturi možemo pojedino poglavlje dodatno podijeliti s tim da se ne gubi smisao.

Ova tvoja ideja sa zvjezdicama je po meni OK, jer mislim da si ga zamislila ovako:

 • Poglavlje 1
 • Poglavlje 1.1

ili nesto slicno.

Mislim da nemam neki primjer za pokazati, tako da bi ova tvoja podjela bila u redu.

--Andrej Šalov 16:07, 28. kolovoz 2007. (UTC)

Za brisanje članaka[uredi]

Ako treba neki članak/stranicu izbrisati onda samo postavi {{bris}} u taj članaka ili stranicu i dolje u sažetak samo napišeš zašto brisati (u dvi tri riječi). A to je zato da se ne mučiš pisati po stranicama za razgovor članaka a s druge strane kad je postavljen predložak automatski se kategoriziraju u kategoriju Kategorija:Članci predloženi za brisanje. I onda se lako nađu :-))). Samo naprijed sa postavom djela. --Andrej Šalov 17:22, 29. kolovoz 2007. (UTC)

Crtica[uredi]

Evo rijesih crticu. Dolje je. :-))

Inace to ti se nalazi u sistemskoj poruci MediaWiki:Edittools a njih mogu samo admini uredjivati. Ako ti zatreba jos nesto ili bilo kome samo javite.

Pozdrav!

--Andrej Šalov 19:18, 17. rujan 2007. (UTC)

Desno poravnavanje[uredi]

<div style="text-align:right">Ja sam tekst poravnat udesno.</div>

Ja sam tekst poravnat udesno.

Sve može samo treba naći kod. :-)))

--Andrej Šalov 13:12, 24. prosinac 2007. (UTC)

Hvala ti![uredi]

Wikicitati „Usput: na stranici za uređivanje, u dnu, link koji se zove "Kako uređivati stranicu" - ne radi. Niti onaj s glavne strance u lijevom izborniku koji se zove "Pomoć", taj je krivo nazvan. Pa kad stigneš, samo polinkaj da nekamo vodi, da neki novi suradnici ne odustanu kada ih odvede u nedođiju. :) “
({{{2}}})

Popravio. Hvala ti na obavijesti. :-)))

--Andrej Šalov 13:26, 24. prosinac 2007. (UTC)

Hrvenc[uredi]

Naravno da ćemo te trebati :)

Materijala ima, shema je više-manje tu.

Tekst u pdf-u se da selektirati i kopirati, ali treba ispraviti greške koje ostanu nakon paste-anja.

Posla ima za idućih 10 godina :) --Suradnik13 15:53, 21. kolovoz 2008. (CEST)

Hajde budi strpljiva par dana dok se nas dvoje uopće uhodamo. Sve skupa je u nekako probnoj fazi. Testiramo, učimo jedan od drugog. Kako to što bolje napraviti :-) Ne valja ni prenagliti jer se uvijek pokaže nešto što treba poslije ispravljati. Divna Jaksic 18:59, 21. kolovoz 2008. (CEST)
Isprobavamo sva moguća rješenja - sa slikama, bez slika, sa skenom od stranice, bez skena stranice, prijelom, bez prijeloma.
Ja sam nekako ispočetka za prijelom. Međutim, onda postoji problem ubacivanja slike skenirane stranice. Nekako mi strši gore.
Evo još jedan prijedlog - zapravo jedan stari Wikizvor:Hrvatska enciklopedija (Ujević) ogledni primjer teksta. Tamo desno bi mogao ići predložak sličan onomu sa njemačkog izvora. --Suradnik13 13:22, 26. kolovoz 2008. (CEST)

Ruski pripovjedači[uredi]

Bio sam u knjižnici, i rekla mi "teta" da knjigu mogu podići sutra.... Dođi na irc za više detalja :-) SpeedyGonsales 19:01, 7. ožujak 2009. (CET)

Djvu[uredi]

Ne znam raditi s navedenom vrstom. Šrepelovu knjigu imam u kućnoj biblioteci, pa sam bez problema iskenirao nedostajuće dijelove. Primijetio sam do nje na polici stoji Jagićeva knjiga "Ruska književnost u osamnaestom stoljeću", pa ću je u budućnosti digitalizirati, da kompletiramo dio o ruskoj književnosti. --Hibz 22:12, 31. ožujak 2009. (CEST)

:)[uredi]

Hvala na komentaru :) --Ex13 19:36, 6. rujan 2009. (CEST)