Suradnik:Josip65

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Volio bih se uključiti u objavljivanje poznatijih, a dostupnih radova hrvatskih književnika, još nedostupnih na ovom ili nekom od projekata poput http://www.knjiznice.ffzg.hr/dzbirke, http://e-knjiznica.carnet.hr ili www.gutenberg.org. Naime, sva ova tri projekta veoma su slična, a jedina je razlika u tomu što su prva dva na hrvatskom jeziku i napravljena u Hrvatskoj, dok je treći uglavom napravljen izvan Hrvatske i uglavnom na engleskom.

Međutim, tek što sam prelistao nekoliko stranica, naišao sam na više nepotrebnih srbizama. Osim toga, na žalost, odmah sam se suočio i s postupkom opstruiranja nastojanja da sučelje mrežnih stranica bude napisano na autentičnom hrvatskom izričaju. S obzirom na navedeno, a kako ne bih želio da moji prinosi u konačnici služe promicanju unitarističkih i šovinističih ideja o hrvatskom jeziku kao dijalektu srpskoga, o staroj dubrovačkoj književnosti kao književnosti pisanoj na srpskom jeziku i sl., moj entuzijazam i dobra volja u priličnoj su mjeri zaustavljeni, pa trebam bolje razmisliti je li moguće suradnjom na ovom Zvoru promicati dostupnost hrvatskih djela na hrvatskom jeziku, a da istodobno taj postupak ne bude iskorišten u velikosrpskoj propagandi.

Ma koliko se netko trudio verbalno me uvjeriti da ima dobre namjere, život me naučio da ljudske postupke procjenjujem više po djelima, a manje po riječima. Uostalom, stara je uzrečica da su putovi pakla popločenim dobrim namjerama. Ako, dakle, netko tvrdi da suradnjom na hr.wiki-projektima prinosi razvoju hrvatske kulture na hrvatskom jeziku, a istodobo grčevito protjeruje sve autentične hrvatske izričaje, bori se za opstanak hrvatskog izričaja temeljenog na novosadskom dogovoru čiji je cilj bio stapanja hrvatskog jezika u srpsko - onda u tokvim slučajvima ima pravo, u najmanju ruku, u razumnu sumnju.