Vjekoslav Klaić Povjest Hrvata/Predgovor

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vjekoslav Klaić Povjest Hrvata Povjest Hrvata
autor: Vjekoslav Klaić
Čestitomu štiocu


PREDGOVOR.

Podpisana knjižara, utemeljena od preporoditelja hrvatskoga naroda i knjige, dra. Ljudevita Gaja, već je kroz više godina snovala, kako da se oduži hrvatskomu narodu, koji se je dosad najpripravnije odazivao svakomu njezinu podhvatu u prilog razvoju naše literature. I napokon je smislila i odlučila izdati što obsežniju »Povjest Hrvata do svršetka XIX. stoljeća«.

Nakladna knjižara nije žalila sve svoje sile uložiti, da djelo bude što dostojnije i naroda, kojega dičnu prošlost prikazuje, kao i izdavateljice, koja želi s njim proslaviti petdesetgodišnjicu svoga obstanka, i — ako smije reći, — svoga povoljnoga djelovanja za razvoj i širenje hrvatske knjige.

Pisanje »Povjesti Hrvata« povjerila je profesoru Vjekoslavu Klaiću, mužu, koji prošlost svoga naroda dobro poznaje, i koji je toliko vješt pisac, da umije razumljivo i zgodno prikazati, što znade i osjeća. Njegove dosadanje historijske radnje odišu oduševljenjem i iskrenom, nehinjenom ljubavi za hrvatsku prošlost, a ipak je duševno tako jak, da ne će ni gorke istine zatajiti.

Prepustivši piscu svu slobodu i odgovornost, da pise, kako znade i može, nakladna je knjižara najveću brigu posvetila opremi djela. Nije žalila ni najvećega truda ni najogromnijega troška, samo da oprema »Povijesti Hrvata« bude što bogatija i sjajnija. Kao sto brizna majka priredjuje svojoj kceri najljepse haljine i urese, kad ju udaje u tudju kucu: tako je i nakladna knjizara svoje miljence okitila svim §to je smogla, da se ne mora stiditi ni velikasa ni bogatasa. Narodito je paznja posvecena ilustracijama, poSto je to prva hrvatska povjest sa slikama. Ilustracije medjutim nijesu plod maste, nego su nepobitni svjedoci proslih vremena: ostatci, spomenici od kamena, artije, voska. Ilustracije su dakle autenticne i suvremene, pravi tumaC onomu, sto se pripovijeda. Velik dio ilustracija primila je knjizara s dozvolom visoke kr. zemaljske vlade iz zemaljskoga arkiva, gdje je piscu i izdavateljici najpripravnije bio u pomoc veleuceni gospodin dr. Ivan pi. Bojnicic, kr. arkivar, Jednako je upotrebljeno ogromno i dragocjeno blago zemaljskoga arkeologidkoga muzeja, kojega je predstojnik, profesor dr. Josip BrunSmid, podupirao pisca i izdavateljicu savjetom i iinom. I tako, nakon tolikih priprava i velikog truda pozdravlja hrvatski svijet prva knjiga »Povjesti Hrvata*. Ona obuhvata narodnu dinastiju i Arpadovice do godine 1301. Ne bude li izvanrednih nezgoda, ugledat ce svjetio jos tri knjige. Druga ce sadrzavati povjest Hrvata do bitke na Muhadkom polju (1526. treca ce prikazivati vladanje Habsburga do smrti kralja Karla III. (VI., 1740.), a cetvrta ce pricati o zivotu Hrvata za vladanja porodice habsburzko-Iotaringijske. Ta ce posljednja knjiga, obsegom najomasnija, ugledati svjetio na osvitku dojducega stoljeca.

U Zagrebu, na Sesvete 1898.

Knjižara L- Hartmana (Kugli i Deutsch)