Stranica:Vjekoslav Klaić Povjest Hrvata 2.djvu/34

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Došlo je do problema prilikom ispravljanja ove stranice

koja je pripadala Dimitriji, sinu Nikolinu, privrženiku Matije Trenčinskoga. Na to posla Matija 1700 moravskih kopljanika i sve ostale cete svoje u pomoc Dimitriji i Omode- jevim sinovima Blizu grada Kosica, u Rozgonjskoj dolini (Rozhanovci) zametnula se 15. lipnja 1312 krvava bitka. iJ boju izgibe mnogo Karlovih Ijudi, izmedju njih i stjegonoSa; ali protivnici bi§e pobijedjeni i u bijeg natjerani. Na bojnom polju ostadoSe mrtvi Dimitrija i dva sina Omodejeva.

Omodejevići biše tako svladani; ali na Matiju Caka ne usudi se kralj ni sada uda- riti. Pace malo zatim digose se na Karla novi oligarhi. Neki Kopoz, koji je dulje vrijeme vrsio cast palatina, naumi kralja umoriti; a kad mu to ne podje za rukom, pobuni s bratom svojim Bekeom i s drugim velikasima god 1316. Erdelj i susjedne ugarske zupa- nije. No erdeljski vojvoda Doza razbi buntovnike kod Debrecina, na §to se Kopoz zatvori u neku tvrdju. Prisiljen medjutim gladom morade se Dozi predati, te bi po svoj prilici pogubljen. Jo§ opasnija bijase buna, koju bija§e pokrenuo u zapadnoj Ugarskoj g. 1315. velikas Andrija, sin Gregorijev. Tomu priskocise u pomoc ne samo prijatelji njegovi u Ugarskoj, nego i Nijemci iz susjednih austrijskih zemalja. Andrija priJetijaSe kroz viSe godina miru drzave, harajuci prijedjele uz austrijsku medju i udarajuci na gradove Soprun i Gjur. Njim potaknuti ustadoSe napokon 1316. opet Gisingovci Ivan i Petar, sinovi bana Henrika.

Po otčevoj smrti mirovahu neko vrijeme braća Gisingovci. Dne 8. svibnja 1312. spominje se magistar Ivan kao kraljevski konjuSnik, a uz to zupan §imezki i tolnanski. Jo§ 7. oktobra 1315. boravi on u Koprivnici, te potvrdjuje privilegija svoga otca. Tada se zove »zupan simezki, tolnanski, baranjski i bodrozki*. No ved tada bijase na glasu kao zulumdar. Bracu Nikolu i Konrada bijaSe liSio djedovskih imanja u Baranji. Ali jo§ groznija nasilja poCinjao je u Slavontji, gdje je ustavSi proti kralju Roberta progonio njegove privrzenike. U svibnju 1317. prida sam kralj u jednoj povelji, kako je Ivan s bratom svojim Petrom bjesnio proti bradi Nikoli i Petru, sinovima magistra Lovrinca od plemena Aba, kako ih vec tri godine drzi zatvorene u gradu Vocinu (Vudinu), i kako je jednom Nikolu dao iznijeti pred vrata grada Vocina (ante portam castri Agyna), pri-