Stranica:Hrvatska povijest (1908).djvu/81

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova stranica je ispravljena

kraljevsku pomoć. U Pragu pak odista se na to pomišljalo, te ubavijestilo o tom mletačkoga posla- nika, koji izjavi, da će Venecija rado dopustiti generalu Jurju Lenkoviću prelaz preko svoga zemljišta ; dakako, Mlečani su istodobno sve i Turcima dojavili.
General Lenković došao je konačno izmu- čenoj kliškoj posadi u pomoć ("Krvava voda"). Dne 25. maja 1596. iskrca se kod Bosiljine neda- leko Trogira sa 2.000 momaka, od kojih 300 njih ostavi, da čuvaju barke, a s ostalom vojskom podje preko planina ravno Klisu. Turci obaviješteni o njegovom dolasku dočekaše ga i nenadano napa- doše, tako da se potučen jedva nekako spasao u grad Klis (27. maja). Kada Lenković sjutradan u veče ostavi Klis s jednim dijelom voske, bi i opet iznenada napadnut tako, da se jedva nekako do- mogao Kaštel-Sućurca, dok se od vojnika njegovih jedan dio sklone u Omiš, a drugi dopadoše turskoga ropstva. Treći dan poslije toga poraza (31. maja) predade se Klis Turcima uz uvjet, da branitelji njegovi mogu pod oružjem otići kud im drago. Tako je Klis ponovno pao šaka Tur- cima, a time je i propala misao, da se pokuša nešto učiniti pobunm turskih kršćanskih podanika.
Kada se u Hrvatskoj saznalo za poraz kod Klisa, odluči se general Herberstein na navalu na Ko- stajnicu, a njemu se pridruži još i ban Ivan Drašković; ali kada dodje glas, da Kostajnici dolazi u pomoć 20.000 Turske, okane se Herber- stein i ban dalje podsade (u julu 1596.). Ne našavši