Proglas PK KPH za Dalmaciju od 12. travnja 1941.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Proglas Pokrajinskog komiteta KPH za Dalmaciju od 12. travnja 1941.
autor: Pokrajinski komitet KPH za Dalmaciju

Proglas Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Hrvatske za Dalmaciju na čelu s Vickom Krstulovićem, tiskan i podijeljen po Splitu 12. travnja 1941., tri dana prije ulaska talijanske vojske u Split. Greškom je bio potpisan Oblasni, umjesto Pokrajinskog komiteta KP Hrvatske za Dalmaciju.Piktogram oznake javnoga vlasništva Ovo je djelo u javnom vlasništvu svugdje u svijetu jer nije nikad bilo zaštićeno autorskim pravima.

Takva su djela ili od samog nastanka oslobođena autorskih prava ili nastala prije uspostave autorskih prava.

Hrvatski radni narode i rodoljubivi građani

Čizma njemačkog imperijalističkog zavojevača stupila je na zemlju hrvatskog naroda, uz pomoć frankovačkih plaćenika i izdajničkog gospodskog vodstva HSS-a sa Mačekom na čelu.

U kritičnim trenucima povijesti hrvatskog naroda, kada su napredne narodne snage bile spremne da suzbiju najezdu njemačkog i talijanskog imperijalizma, da bi spasile hrvatskom narodu nezavisnost i slobodu, plaćenička Pavelićeva banda dogovorno sa izdajničkim vodstvom HSS-a, pozvala je njemačke trupe, proglasila je u Zagrebu "nezavisnu, slobodnu Hrvatsku" i hoće da uspostavi na čitavoj hrvatskoj teritoriji svoju tiransku vlast.

Gospodsko vodstvo HSS-a, još za vlade Cvetković-Maček sve je učinilo da preda zemlju fašističkim osvajačima. Ono se svim snagama založilo za pristupanje Jugoslavije trojnom paktu sila osovine, a poslije pada vlade Cvetković-Maček vodstvo HSS-a je svu svoju državnu vlast upotrebilo da sabotira i razbije obrambenu snagu naroda. Preko svojih organizacija vodstvo HSS-a je izdalo naređenje o neprijavljivanju i dezerterstvu u vojsci, a preko svoje štampe širilo je petokolonaški duh i defetističku i kapitulantsku agitaciju u narodu. Napokon prelazom njemačkih trupa preko naših granica izdalo je naređenje o raspuštanju svih vojnih snaga u Hrvatskoj. Ovo djelo reakcionarnih krugova u zemlji, izvedeno je u cilju da spase svoju gospodsku vlast, da osiguraju daljnu pljačku i izrabljivanje pod okriljem njemačkog imperijalizma. Hrvatska gospoda su odlučila da nas predadu u ropstvo njemačkom i italijanskom fašizmu nadajući se da će na taj način najbolje sačuvati svoje klasne [interese] i vlast nad radnim narodom.

HRVATSKI RADNI NARODE! Šta vam sprema ova nametnuta Pavelićeva tiranija i okupatorske njemačke trupe? Fašistički osvajači i ustaška vlast sprema ti glad, oduzimanje namirnica, i drugih životnih potreba, oskudicu kruha, bijedu i bolest. Sinovi hrvatskog naroda biće otpremljeni na prisilne i opasne radove po Njemačkoj, gdje će biti izloženi smrtnim opasnostima bombardiranja engleskih imperijalističkih razbojnika. Ova nam vlast sprema najcrnju reakciju, neviđeni teror, nasilja, koncentracione logore i strijeljanje na hiljade nedužnih i čestitih sinova našeg naroda.

Lažu ti hrvatski narode, kad kažu da će naša zemlja biti oslobođena od rata; sada će ona tek postati pravo poprište rata i ratnih strahota i to za račun i interese tvog ugnjetača njemačkog fašizma. Tvoje će sinove nasilno tjerati na klaonicu da krvare i ginu za interese njemačkih osvajača. Hrvatskom narodu kao nikada do sada prijeti opasnost nacionalnog i socijalnog porobljavanja.

HRVATSKI RADNI NARODE I RODOLJUBIVI GRAĐANI

Oružane narodne snage žilavo se odupiru i vode borbu protiv ustaša Pavelićeve bande u Hrvatskoj i njemačkih osvajačkih četa po cijeloj zemlji za slobodu i nezavisnost svih naroda Jugoslavije. Ne slušajte i ne nasjedajte naređenjima ustaškog stana. Ne dajte oružje, suprostavite se plaćenim bandama Pavelića. Povežite vašu borbu sa borbom svih naroda Jugoslavije. U borbi za slobodu i nezavisnost hrvatskog naroda.

ŽIVILA BORBA HRVATSKOG NARODA ZA SLOBODU I NEZAVISNOST

ŽIVILA ZAJEDNIČKA BORBA SVIH NARODA JUGOSLAVIJE PROTIV NJEMAČKIH OSVAJAČA

ŽIVIO SOVJETSKI SAVEZ BEDEM MIRA I ZAŠTITNIK MALIH NARODA

DOLI PLAĆENICI I IZDAJNICI HRVATSKOG NARODA PAVELIĆEVE BANDE I VODSTVA HRVATSKE SELJAČKE STRANKE SA MAČEKOM NA ČELU

ŽIVILA KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE!


Oblasni komitet

KOMUNISTIČKE PARTIJE HRVATSKE

za Dalmaciju


Izvor: Krstulović, Vicko. 2012. Memoari jugoslavenskog revolucionera - Tom 1: Na stazama partije, revolucije i bratstva i jedinstva: 1905-1943. Most Art, Buybook. Beograd, Sarajevo, Zagreb. str. 121-122. ISBN 9789537893019