Čudnovate zgode šegrta Hlapića/Sedma noć putovanja/V

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
IV Čudnovate zgode šegrta Hlapića —  - V. Hlapićeva odluka
autor: Ivana Brlić-Mažuranić
VI


Kad je sve utihnulo, izađu Gita i Hlapić s Bundašem ispod jasala.

Nitko neće ni pomisliti kako je sada bilo Hlapiću!

Iz razgovora crnog čovjeka saznao je Hlapić da su crni čovjek i Grga orobili onoga čovjeka koji je išao na sajam i da su mu oteli robu i konje, a njega svezali u šumi. Ali što je Hlapiću još više bilo na srcu, bilo je ovo: on je sada znao da crni čovjek i Grga idu noćas da odvedu kravu Marku i njegovoj majci, koji su bili tako siromašni! Dakako da je o Markovoj kući govorio crni čovjek, jer je samo Markova kuća bila u onom kraju tako malena i stara i samo ona je imala veliku plavu zvijezdu pod prozorima.

Promislivši sve to, reče Hlapić samo ovo:

"Zbogom Gito, moram se žuriti. Ostani kod svoga gospodara i nemoj plakati."

Ali Gita je plakala prije negoli je Hlapić pravo izgovorio te riječi.

"Kuda ideš, Hlapiću?" šaptala je ona.

"Ja moram doći do Markove kuće prije negoli crni čovjek bude tamo da kažem Markovoj majci neka čuva svoju kravu", odgovori Hlapić. O siromah Hlapić, kako li je dobro srce u njega! A kako je dalek put pred njim, i kako su malene noge njegove!

"Hlapiću, Hlapiću! To je daleko, a crni čovjek je na kolima!" šaptala je Gita.

"Zato se upravo i moram požuriti. Zbogom, Gito, za tebe je bolje da ostaneš!" reče Hlapić.

"Ja idem s tobom", odgovori Gita i prestane plakati.

Hlapić nije imao vremena za razgovor. Zato on ne odgovori ništa, nego pođe do onoga otvora kuda su unišli u štalu, podigne plahtu i izađe sa Bundašem u noć i mjesečinu. Za njim izađe i Gita.

Hlapić nije govorio ništa. Njegove čizme žurno su udarale po kamenju dugačke gradske ulice. Za njim su isto tako žurno lupale male Gitine cipelice. Najbrže su tapkale noge Bundaševe.

A onda su izašli iz toga grada, gdje im se činilo da svaki prozor sluša hoće li oni štogod progovoriti o crnom čovjeku. Pred njima je sada ležala na mjesečini dugačka i beskrajna cesta.

Bog zna vidi li mjesec daleko tamo na cesti jednu kućicu s plavom zvijezdom i hoće li on ove noći sretno dovesti Hlapića i Gitu do nje.