Zajednička deklaracija Izetbegovića i Tuđmana

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
                       ZAJEDNICKA DEKLARACIJA
      Predsjednici Republike Hrvatske dr Franjo Tudjman
      i
      Predsjednik Predsjednistva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegovic

Prihvacajuci nacela Londonske konferencije i uzimajuci u obzir rjesenja koja je predlozila Mirovna konferencija u Zenevi o ustavnom uredjenju buduce Unije Bosne i Hercegovine;

Vodeci racuna o povijesnim interesima hrvatskog i muslimanskog naroda;

Odlucni da odmah dodje do prekida neprijateljstava i stvaranja uvjeta za trajan mir na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine;

Uvjereni u potrebu stalnog jacanja povjerenja izmedju hrvatskog i muslimanskog naroda, te poduzimanja djelotvornih mjera u tom smjeru,


Spremni da odmah pristupe normalizaciji odnosa sa srpskim narodom u svjetlu predlozenih rjesenja Mirovne konferencije u Zenevi;

Sporazumjeli su se da ce:

                             I

1. Osigurati hitan prekid svih neprijateljstava i vojnih sukoba između postrojbi Armije BiH i HVO u skladu sa sporazumom od 30. srpnja 1993. godine, odmah a najkasnije do 18. rujna 1993. u 12,00.

2. Osigurati obostrano i bezuvjetno raspuštanje svih zatočeničkih logora i oslobadjanje zatocenika na teritorijima pod kontrolom Armije BiH i HVO, odmah a najkasnije do 21. rujna 1993. godine u 12,00, uz obostrano preuzimanje odgovornosti za njihovu zastitu i zbrinjavanje.

3. Osigurati obostrano stvaranje uvjeta za slobodan i neometan prolaz svih humanitarnih konvoja i aktivnost dobrotvornih organizacija.

4. Osnovati radnu skupinu za nadzor i zastitu ljudskih prava na teritorijima pod kontrolom Armije BiH i HVO, u skladu s nacelima i predlozenim rjesenjima Mirovne konferencije o BiH.

5. Osnovati radnu skupinu za pitanja teritorijalnog razgranicenja izmedju dvije Republike u predvidjenoj Uniji BiH, ukljucujuci i pitanje izlaska na more kao zajednickog razvojnog interesa.

6. Osnovati radnu skupinu za razradu i pracenje provedbe cjelovitih mjera za obnovu i jacanje povjerenja i suzivota izmedju hrvatskog i muslimanskog naroda, ukljucujuci medijske i druge aktivnosti i programe za prevladavanje nepovjerenja.

                              II

Radi uredjenja stabilnih odnosa između dviju država kao zajednickog doprinosa regionalnom miru, Predsjednici dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović odlučili su osnovati:

1. Radnu skupinu za rješavanje humanitarnih, statusnih, materijalnih i drugih pitanja u svezi s položajem izbjeglica i prognanika iz BiH u Republici Hrvatskoj i njihova povratka u Bosnu i Hercegovinu.

2. Radnu skupinu za pripremanje međudržavnih ugovora, uključujući i sporazume o korištenju energetskih i lučkih kapaciteta, prometnica, komunikacija i drugih gospodarskih potencijala.

3. Dvojica predsjednika suglasni su da ce uloziti svoj utjecaj na osiguranju odgovarajuce potpore medjunarodnih politickih i financijskih organizacija obnovi i razvoju dviju drzava.

                             III

Radi hitne, cjelovite i vjerodostojne realizacije svih dogovorenih mjera i aktivnosti iz ove Zajednicke deklaracije, Predsjednici dr Franjo Tudjman i Alija Izetbegovic odlucili su imenovati svoje osobne povjerenike s punim ovlastima i odgovornoscu za osiguranje potpune realizacije dogovora iz ove Deklaracije.

Predsjednik dr Franjo Tudjman imenovao je za svojeg povjerenika dr Matu Granica, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Predsjednik Alija Izetbegovic imenovao je za svojeg povjerenika dr Harisa Silajdzica, ministra vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Dvojica Predsjednika i njihovi osobni povjerenici zatrazit ce i osigurati pomoc i suradnju medjunarodnih politickih, humanitarnih, politickih i drugih organizacija i cimbenika radi cjelovite realizacije svih mjera ove Deklaracije, u interesu uspostave trajnog mira i stabilnosti u ovom dijelu svijeta.

                             Zeneva, 14. rujna 1993.


PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE dr Franjo Tudjman

PREDSJEDNIK PREDSJEDNISTVA BOSNE I HERCEGOVINE Alija Izetbegovic

U zakljucenju ove Deklaracije sudjelovali su:

REPUBLIKA HRVATSKA: inz. Hrvoje Sarinic, dr Zeljko Matic, dr Miomir Zuzul, Hidajet Biscevic

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA: dr Haris Silajdzic, dr Ejup Ganic, dr Muhamed Filipovic, dr Ivo Komsic


G. Dr. Franjo Tudjman Predsjednik Republike Hrvatske Zagreb

Postovani gospodine Predsjednice,

u skladu sa jucer potpisanom Zajednickom deklaracijom, dostavljam vam imena nasih clanova u odgovarajucim radnim skupinama, kako slijedi:

1. U radnu skupinu za nadzor i zastitu ljudskih prava na teritorijama pod kontrolom Armije BiH i HVO-a: Dr. Ivo Komsic, Dr. Ismet Grbo, Faris Nanic

2. U radnu skupinu za teritorijalno razgranicenje izmedju Bosanske i Hrvatske republike u buducoj Uniji BiH: Prof. Dr. Muhamed Filipovic, Mustafa Bijedic, Mugdim Cukle

3. U radnu skupinu za pracenje mjera za obnovu uzajamnog povjerenja: Dr. Ante Kovacevic, Sefko Omerbasic, Fadil Muhic

4. U radnu skupinu za rjesavanje humanitarnih, statusnih i materijalnih pitanja izbjeglica i prognanika iz BiH u Republici Hrvatskoj: Azra Krajsek, Musan Agovic, Tarik Jasarevic

5. U radnu skupinu za pripremanje medjudrzavnih ugovora i sporazuma (energija, luke i drugo): Bisera Turkovic, Prof. Dr. Kasim Trnka, Zlatko Maric

Takodjer predlazemo da zamolimo americke, turske i njemacke ambasadore, akreditovane u Sarajevu i Zagrebu, da udju u sastav jednog medjunarodnog tijela za dobre usluge za sprovodjenje naseg Sporazuma.

Nasi clanovi radnih skupina na celu sa ministrom Dr. Harisom Silajdzicem bice u toku sutrasnjeg dana u Zagrebu, spremni da zapocnu sa radom.

Nadam se da cete i Vi u medjuvremenu donijeti odgovarajucu odluku o formiranju radnih skupina. Predlazem da nakon toga Dr. Silajdzic i Dr. Granic od imenovanih kandidata formiraju zajednicke skupine.

Molim Vas da primite izraze postovanja,

Zeneva, 15. sept 1993 Alija Izetbegovic