Tekst temeljnog sporazuma o Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tekst temeljnog sporazuma o Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu od 12. studenoga 1995.
autor: Franjo Tuđman

Izvor: http://www.predsjednik.hr/Zagreb12.11.1995 Dopuštenje: http://www.predsjednik.hr/Impresum "Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora."


<poem>

Tekst temeljnog sporazuma o Istocnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu

ZAGREB, 12. studenoga - Objavljujemo tekst "Temeljnog sporazuma o podrucju istocne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema" (nesluzbeni prijevod s engleskog):


"Strane su se slozile kako slijedi:


1. Postojat ce prijelazno razdoblje od 12 mjeseci koje moze biti produzeno najduze na jos jedno razdoblje istog trajanja, ako to zatrazi jedna od strana.


2. Od Vijeca sigurnosti UN-a trazi se da uspostavi Prijelaznu upravu koja ce upravljati tim Podrucjem (Region) tijekom prijelaznog razdoblja, u interesu svih osoba koje zive ili se vracaju u Podrucje.


3. Od Vijeca sigurnosti UN-a trazi se da kroz prijelazno razdoblje odobri razmijestanje medjunarodnih snaga koje bi odrzavale mir i sigurnost u Podrucju i inace pomagale u provedbi ovog Sporazuma.

Podrucje ce biti demilitarizirano u skladu s planom i procedurama medjunarodnih snaga. Demilitarizacija ce biti zavrsena ne kasnije od 30 dana nakon razmjestanja medjunarodnih snaga, a njome ce biti obuhvacene sve vojne snage, oruzje i policija, osim medjunarodnih snaga i policije koja ce djelovati pod nadzorom, ili u suglasnosti s Prijelaznom upravom.


4. Prijelazna uprava osigurat ce mogucnost povratka izbjeglica i prognanika u njihove domove. Sve osobe koje su napustile Podrucje ili su dosle u Podrucje, a ranije su imale stalno prebivaliste u Hrvatskoj, imat ce ista prava kao i drugi stanovnici Podrucja.

Prijelazna uprava takodjer ce poduzeti potrebne korake za ponovnu uspostavu normalnog funkcioniranja svih javnih sluzbi u Podrucju bez odgode.


5. Prijelazna uprava pomoci ce u uspostavi i obuci privremenih policijskih snaga, izgradnji profesionalizma u policiji i uspostavi povjerenja medju etnickim zajednicama.


6. U Podrucju ce na najvisim razinama biti postivana medjunarodno priznata ljudska prava i temeljne slobode.


7. Sve osobe imaju pravo slobodno se vratiti u svoja mjesta prebivalista u Podrucju i u njima zivjeti u uvjetima sigurnosti. Sve osobe koje su napustile Podrucje ili dosle u njega, a ranije su imale stalno prebivaliste u Hrvatskoj, imaju pravo zivjeti u Podrucju.


8. Sve osobe imat ce pravo na povrat imovine koje im je oduzeta nezakonitim postupcima ili koju su morali napustiti silom, te na pravednu naknadu za vlasnistvo koje im ne moze biti vraceno.


9. Pravo na povrat imovine, dobijanje naknade za imovinu koja ne moze biti vracena, te za dobivanje pomoci u obnovi unistene imovine bit ce jednako dostupno svim osobama bez obzira na etnicku pripadnost.


10. Od zainteresiranih zemalja i organizacija trazi se da poduzmu odgovarajuce korake kako bi unaprijedili ispunjavanje odredbi ovog Sporazuma. Nakon isteka prijelaznog razdoblja i sukladno uspostavljenoj praksi, medjunarodna zajednica vrsit ce nadzor i izvjestavati o postivanju ljudskih prava u Podrucju na duzi rok.


11. Osim toga, od zainteresiranih zemalja i organizacija trazi se da uspostave komisiju, koja ce biti ovlastena za nadzor nad provedbom Sporazuma, posebice njegovih odredbi o ljudskim i gradjanskim pravima, te ovlastena da provodi istrage o svim navodima o krsenju ovoga Sporazuma, i da daje prikladne preporuke.


12. Ne kasnije od 30 dana prije isteka prijelaznog razdoblja Prijelazna urava organizirat ce izbore za tijela lokalne vlasti, ukljucujuci za opcine (municipalities), distrikte (districts) i zupanije (counties), te pomoci da srpska zajednica imenuje zajednicko Vijece opcina. Od medjunarodnih organizacija i institucija (npr. OESS i UN), te od zainteresiranih drzava trazi se da nadziru izbore.


13. Vlada Republike Hrvatske suradjivat ce u potpunosti s Prijelaznom upravom i medjunarodnim snagama. Tijekom prijelaznog razdoblja hrvatska Vlada odobrit ce prisustvo medjunarodnih promatraca uzduz medjunarodnih granica Podrucja, kako bi se olaksala sloboda kretanja osobama preko postojecih granicnih prijelaza.


14. Ovaj Sporazum stupa na snagu nakon sto Vijece sigurnosti usvoji rezoluciju koja ce pozitivno odgovoriti na zahtjeve iz ovog Sporazuma".


Sporazum je sa srpske strane potpisao vodja srpskog pregovarackog izaslanstva Milan Milovanovic, a s hrvatske predstojnik Ureda Predsjednika ing. Hrvoje Sarinic te veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith i mirovni posrednik UN-a Thorvald Stoltenberg.