Suparništvo Aleksandra Balasa i Demetriusa

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Suparništvo Aleksandra Balasa i Demetriusa

Suparništvo Aleksandra Balasa i Demetriusa[uredi]

  • 10 1 Godine 160., Aleksandar Epifan, sin Antiohov, iskrca se i dočepa se Ptolemaisa2. On bi primlje i to je ondje gdje on poče svoju vladavinu. 2 doznavši to, kralj Demetrius1 sakupi jednu veoma jaku vojsku i pođe protiv njega za potući ga. 3 On napisa Jonatanu2 jedno veoma mirotvorno pismo, puno obećanja za njega. 4 Kaže se naime: ” Pohitimo sklopiti mir s njima prije nego li oni ga oni sklope s Aleksandrom protiv nas, 5 jer tad će se on sjetiti još i boli koje smo mu dali podnijeti, kao i njegova braća i njegov narod.“ 6 On isto dozvoli podignuti vojsku, načiniti oružja i smatrati sebe njegovim saveznikom. On zapovijedi da mu vrate taoce iz Tvrđave3. 7 Jonatan dođe u Jeruzalem i pročita poruku pred svim narodom i pred onima koji bijahu u tvrđavi: 8 oni biše obuzeti jednim velikim strahom slušajući da kralj daje Jonatanu dopuštenje podići vojsku. 9 Ljudi iz Tvrđave vratiše taoce Jonatanu a ovi ih vratiše njihovim obiteljima. 10 Jonatan stanovaše u Jeruzalemu i stade graditi i obnavljati grad. 11 On zapovjedi poduzetnicima da izgrade bedeme i okruže brdo Sion4 jednim zidom od klesanog kamena, što bi izvršeno. 12 Stranci koji stanovaše u tvrđavi izgrađenoj od Bakhidesa pobjegoše. 13 Svaki napusti svoje mjesto za vratiti se u svoju zemlju. 14 U Betšuru samo, ostavi se nekolicina od onih koji bijahu napustili Zakon i propise: jer to bijaše mjesto utočišta1.
  • 15 Kralj Aleksandar doznade za obećanja dana Jonatanu od Demetriusa. Ispričaše mu također borbe i junačka djela koje njegova braća i on sam bijahu izvršili i muke koje bijahu podnijeli. 16 ” Nađimo si jednog takvog čovjeka! Uskliknu on. ” Treba nam od sada načiniti od njega prijatelja i saveznika.“ 17 On mu dakle napisa jedno pismo izraženo ovim riječima:
  • 18 ” Kralj Aleksandar svom bratu Jonatanu, spas. 19 Mi smo doznali o tebi da si ti jedan smion čovjek i da ti zaslužuješ biti našim prijateljem. 20 To je zbog čega, od ovog dana, mi te postavljamo velikim svećenikom i dajemo naslov kraljevog prijatelja on ga dakle počastvova purpurom i jednom zlatnom krunom2 da bi ti prigrlio našu stranku i čuvaš nam svoje prijateljstvo.“
  • 21 Jonatan ogrnu sveta znamenja sedmog mjeseca godine 160., prilikom blagdana Šatora3 on sakupi vojsku i izradi mnogo oružja.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif