Solomon proglašen kraljem. Smrt Davidova

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Solomon proglašen kraljem. Smrt Davidova

Solomon proglašen kraljem. Smrt Davidova[uredi]

20 Potom reče David svem saboru: ” Blagoslovite GOSPODA svojeg Boga.“ I sav sabor blagoslovi GOSPODA, Boga njihovih otaca. Oni se pokloniše i nakloniše pred GOSPODOM i pred kraljem.
21 Sutradan od tog dana, oni zaklaše *žrtve GOSPODU i ponudiše mu holokauste: tisuću bikova, tisucu ovnova, tisuću janjaca s njiohopvim libacijama, i žrtava u izobilju za sav Izrael. 22 Oni jedoše i piše u nazočnosti GOSPODOVOJ, tog dana, u jednoj velikoj radosti, i po drugi put1, oni proglasiše kralja Solomona, sina Davidova, i *pomazaše ga kao glavara za GOSPODA, i Sadoka kao svećenika. 23 Solomon se posjednu na prijestol GOSPODOV, kao kralj na mjestu Davida svojeg oca, i on tu uznapredova.Sav mu Izrael bi pokoran. 24 Svi glavari, svi smioni ljudi, i također svi sinovi Davidovi biše podvrgnuti kralju Solomonu. 25 GOSPOD uzveliča veoma visoko Solomona u očima sveg Izraela, i dade mu slavu jednog kraljevstva kakve nije bilo prije njega u ni jednog kralja Izraelovog. “
26 David, sin Jeseov, bijaše vladaše
nad svim Izraelom.
27 Trajanje njegove vladavine nad Izraelom bi 40 godina: on vladaše sedam godina u Hebronu i 33 godine u Jeruzalemu.
28 On umrije u jednoj sretnoj starosti, nasićen danima, bogatstvima i slavom, a njegov sin Solomon, zavlada na njegovom mjestu.
29 Djela kralja Davida, prva kao i posljednja, nalaze se zapisana u Djelima Samuela vidovnjaka, u onima proroka Natana i onima Gadovim1, vidovnjaka, 30 kao i sva njegova vladavina i njegova moć, i kušnje koje se oboriše na njega, na Izrael i na sva kraljevstva zemalja.