Simon ubijen. Njegov ga sin Ivan nasljeđuje

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Simon ubijen. Njegov ga sin Ivan nasljeđuje

Simon ubijen. Njegov ga sin Ivan nasljeđuje[uredi]

  • 11 Ptolomej, sin Abubasov, bijaše bio imenovan strategom ravnice Jerihon3. On posjedovaše mnogo srebra i zlata, 12 jer bijaše zet velikog svećenika. 13 Njegovo se srce uzoholi, on htjede postati gospodarom zemlje i on skova prijetvoran plan da ukloni Simona i njegove sinove. 14 No Simon, zauzet njihovim upravljanjem, krstariše gradovima po zemlji. On siđe u Jerihon, s Matatiasom i Judom, svojim sinovima, godine 177., u jedanaestom mjesecu, koji je mjesec Šebat4. 15 Sin Abubasov ga prijetvorno primi u malu tvrđu nazvanu Dok5, koju on bijaše izgradio; on im pripremi jedan bogat objed, ali sakri ljude u tvrđavi. 16 Kad Simon i njegovi sinovi biše pijani, Ptolomej i njegovi ljudi se digoše, uzeše svoje oružje, baciše se na Simona u blagovaonici i ubiše ga kao i njegova dva sina i nekolicinu njihovih slugu. 17 On tako počini jednu veleizdaju i vrati zlo za dobro.
  • 18 Ptolomej pismom obavijesti kralja o tome što bijaše učinio, tražeći da mu budu poslane postrojbe za pomoć, da bi mu predao gradove i sela. 19 On posla druge izaslanike u Gazaru za ukloniti Ivana1 i posla jedno pismo zapovjednicima, pozivajući ih da dođu kod njega da bi im podijelio srebro, zlato i poklone. 20 On posla druge za preuzeti u posjed Jeruzalem i planinu *svetišta. 21 Ali netko bi hitriji i dođe u Gazaru javiti Ivanu za smrt njegovog oca i njegove braće; on dodade: ” On je poslao nekoga da tebe ubije također.“ 22 Na tu novost, Ivan bi potpuno uzdrman; on uhvati ljude došle ubiti ga i pogubi ih, jer bijaše doznao da hoće ubiti njega.
  • 23 Ostatak djela Ivanovih, njegovi bojevi, njegovi podvizi koje je izvršio, bedeme koje je izgradio 2 i drugi njegovi poduhvati, 24 evo sve je to zapisano u knjizi Godišnjaka njegovog pontifikata1, počev od časa
kad postade velikim svećenikom na mjestu svojeg oca.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif