Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 753

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 753

Rezolucija je usvojena 18. svibnja 1992. godineJ. Prijava Republike Hrvatske


Odluke


Vijeće je, na svojoj 3073. sjednici, 14. svibnja 1992. godine nakon usvajanja svog dnevnog reda, odlučilo uputiti zahtjev Republike Hrvatske za članstvo u Ujedinjene narode Odboru za prijem novih članova na pregled i izvješće, kako je predviđeno pravilom 59 privremenog poslovnika.

Vijeće je na 3076. sjednici, 18. svibnja 1992. godine raspravljalo o izvješću Povjerenstva o prijemu novih članova u vezi s prijavom Republike Hrvatska za prijem u članstvo Ujedinjenih naroda.


Rezolucija 753 (1992.)
18. svibnja 1992. godine


Vijeće sigurnosti,

Nakon razmatranja prijave Republike Hrvatske za prijem u Ujedinjene narode, preporučuje Općoj skupštini primanje Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda.
Usvojeno bez glasovanja na 3076. sastanku.

Odluka


Na istom sastanku, nakon donošenja Rezolucije Vijeća sigurnosti 753 (1992.), predsjednik je dao sljedeću izjavu u ime članova Vijeća:

"Privilegiran sam, u ime članova Vijeća, čestitati Republici Hrvatskoj na odluci koju je Vijeće upravo donijelo, odnosno na preporuci Glavnoj skupštini za prihvaćanjem Hrvatske u članstvo u Ujedinjenim narodima.

Svečana predanost Hrvatske da će se pridržavati Svrha i Načela Povelje Ujedinjenih naroda, koja uključuju načela koja se odnose na mirno rješavanje problema sporova i nekorištenja sile, te ispuniti sve obveze sadržane u Povelji bilježi se s velikim zadovoljstvo članova Vijeća.

Članovi Vijeća su uvjereni da Hrvatska će dati puni i učinkovit doprinos u svim područjima aktivnosti Organizacije."