Razlog i cilj knjige Baruhove

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Razlog i cilj knjige Baruhove


Razlog i cilj knjige Baruhove[uredi]

  • 1 1 Evo sadržaja knjige koju Baruh,1 sin Neriasov, sin Maseasov, sin Sedeciasov, sin Hazadiasov, sin Helkiasov, napisa u babiloniji, 2 pete godine, sedmog dana u mjesecu, u vrijeme kad Kaldejci bijahu uzeli Jeruzalem i kad ga bijahu opustošili vatrom2 .
  • 3 Baruh dade obaviti čitanje sadržaja ove knjige u nazočnosti Jekoniasa3 , sina Joakima, kralja Jude, i sveg puka koji bijaše došao slušati knjigu, 4 u nazočnosti vlasti, kraljevih sinova, *starješina, kratko u nazočnosti sveg puka od najmanjeg sve do najvećeg svih onih koji stanovahu u Babiloniji na obali rijeke Sud4. 5 Ljudi plakaše , *pošćaše, moljaše pred Gospodom. 6 Potom oni sakupiše novac, svatko davaše prema svojim mogućnostima. 7 I oni ga poslaše uJeruzalem svećeniku Joakim1 u, sinu Helkiasovu, sinu Salomovu, kao i drugim svećenicima i svem puku koji se nalaziše s njim u Jeruzalemu. 8 Otprije Baruh bijaše uzeo predmete iz Kuće Gospodove one koji bijahu odneseni izvan *svetišta a za donijeti ponovo u zemlju judu, desetog dana mjeseca Siwana; radilo se o predmetima od srebra koje bijaše dao načiniti Sedecias2 , sin Joziasov, kralj Jude, 9 nakon što Nabukodonozor, kralj Babilonije , bi izgnao iz Jeruzalema Jekoniasa i bio ga doveo u Babiloniju kao i poglavare, zatvorenike, vlasti i narod zemlje.
  • 10 I oni rekoše: Evo, mi smo poslali novaca; s tim iznosom, kupite žrtava u vidu holokausta i *žrtava za grijehe, kupite *tamjana; načinite ponude, ponudite žrtve na *oltaru Gospoda našeg Boga, 11 i molite za život Nabukodonozorov, kralja Babilonije i onaj njegovog sina Baltazara, da bi njihovi dani bili kao dani nebeski na zemlji3 . 12 Tada će nam Gospod dati snage i zasvijetlit će naše oči; mi ćemo živjeti u sjeni Nabukodonozorovoj, kralja Babilonije, i u sjeni njegovog sina Baltazara, mi ćemo ih služiti tijekom brojnih dana i naći ćemo milost pred njima. 13 Molite jednako Gospoda našeg Boga za nas, jer mi smo zgriješili protiv Gospoda, našeg Boga, i sve do ovog dana gnjev i srdžba Gospodova nisu se okrenuli od nas. 14 Najzad, vi ćete dati čitanje ove knjige koju smo vam poslali da bi se izvršilo ispovijedanje grijehova u Kući Gospodovoj, na dan Blagdana1 i dane kad to priliči. 15 Vi ćete reći:
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif