Različite Solomonove djelatnosti

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Različite Solomonove djelatnosti

Različite Solomonove djelatnosti[uredi VE]

(1 Krlj 9.10 28)
8 1 Na izmaku dvadeset godina tijekom kojih Solomon gradiše Kuću GOSPODOVU i svoju vlastitu kuću, 2 on nanovo izgradi gradove koje Hiram njemu bijaše dao i tu stavio nastaniti sinove Izraelove1. Solomon pođe na HamatSova2 i dočepa ga se. 4 On sagradi Tadmor u pustinji i sve gradove skladišta koja sagradi u Hamatu. 5 On sagradi BetHoronGornji i BetHoronDonji, gradove utvrđene bedemima, vratima i zasunima, 6 i Baalat i sve gradove skladišta koji njemu pripadaše, sve gradove vojarni za kola i one za konjanike. Solomon izgradi također sve što je želio u Jeruzalemu, u Libanu i u svoj zemlji podvrgnutu njegovoj vlasti. 7 Ostalo je čitavo jedno pučanstvo Hitita, *Amorita, Perezita, Hivita i Jebuzita koji ne pripadaše Izraelu. 8 Među njihovim sinovima koji bijahu ostali kod njeih u zemlji i koje sinovi Izraelovi ne bijahu uništili, Solomon ih zavrbova za tlaku, sve do danas. 9 Ali među sinovima Izraelovim, Solomon ne potčini nikoga robovskom radu,3 jer oni bijahu ljudi ratnici, poglavari staja i poglavari njegovih kola i njegovih konja. 10 Evo broja poglavara upravitelja kralja Solomona: 2501 koji zapovjedaše narodu.
11 Solomon dade dovesti kćer *Faraonovu iz *Grada Davidova u kuću koju joj bijaše izgradio, jer on reče: ” Moja žena ne treba stanovati u kući Davidovoj, kralja Izraela, jer to su *sveta mjesta gdje je ušao *kovčeg GOSPODOV.“
12 Tad Solomon ponudi holokauste2 GOSPODU na *oltaru koji bijaše izgradio u pred predvorjem,, 13 u tijeku dana kad je trebalo ponuditi prema propisu Mojsijevom: o *šabatima, o *mlađacima i o svetkovinama, tri puta godišnja: blagdan *beskavsnih kruhova, blagdan Tjedana i blagdan Šatora3. 14 On ustanovi, prema odluci Davida, svojeg oca, svećenićke razrede u njihovj službi, *levite u njihovoj straži za hvaliti i za službovati u nazočnosti svećenika u nizu dana, i vratare4, prema njihovim razredima, na svakim vratima: jer takva bijaše naredba Davidova, čovjeka Božjeg. 15 Ne udalji se od propisa kraljevih o svećenicima i levitima, glede svake stvari i riznica. 16 Tako bi ostvareno svako djelo Solomonovo sve do dana kad bi utemeljena Kuća GOSPODOVA, potom, sve do njegovog ispunjenja kad bi završena kuća GOSPODOVA.
17 Tad se Solomon nađe u EsionGeveru i kod Eilata1, na obali mora u zemlji Edom. 18 Hiram mu posla posredovanjem svojih slugu lađe i sluge koji dobro poznavaše more. Oni stigoše sa slugama Solomonovim u Ofir, donesoše otud 450 talenata2 zlata i predadoše ih kralju Solomonu.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif