Razgovor:Lijepa naša domovino

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

kud si nam planina[uredi VE]

Odmah sam uočio razliku koja vrlo vjerojatno nije namjerna, već slučajna.

Naime tko god da je postavio tekst Lijepa naša domovino koristio je Narodne novine gdje se u članku 16. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 55/90. od 1990-12-21.) govori o tekstu himne i gdje se potkrala pogrješka, već se u članku 17. kojim se određuje napjev s tekstom himne ispravlja ova pogrješka.

Uputio bih sve koje zanima i na mrežna mjesta Vlade Republike Hrvatske te njezinog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske gdje se nalaze točni podatci.

Zanimljivo bi bilo pogledati i tekst gore navedenoga zakona na stranici Vlade Republike Hrvatske u datoteci postavljenoj 2002-11-19, dakle za vrijeme Ivice Račana tj. u isto vrijeme kada se himna Republike Hrvatske počela ne zakonito kratiti na prve dvije kitice čemu je dokaz Zvučni snimak himne Republike Hrvatske od 2002-12-04 postavljen od strane iste administracije.

Mrežno mjesto Predsjednika Republike Hrvatske ne sadržava obavijesti o državnim obilježjima. Isto tako i mrežno mjesto Hrvatskoga sabora, iako isto nisam detaljno pretražio. Ipak za razliku od mrežnoga mjesta Ureda predsjednika Republike Hrvatske, mrežno mjesto Hrvatskoga sabora koje uređuje Informacijsko-dokumentacijska služba, istraživanje i informacijska mreža ima izuzetno dobro uređenu stranicu koja sadrži najpotpuniji katalog informacija u konkurenciji bilo kojega tijela javne vlasti koji je dostupan ovdje.

U svakome slučaju izvornik teksta i napjeva himne Republike Hrvatske čuva se u Hrvatskome saboru temeljem članka 20. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 55/90. od 1990-12-21.), ali je vrlo teško dostupan, i jedan i drugi dokument, jer ih zapravo ne mogu pronaći. To je koliko ja osobno znam.

Ustav Republike Hrvatske objavljen je u prigodnim malim knjižicama tvrdoga uveza od strane Narodnih novina, i tamo piše onako kako ću ispraviti.

Iz tih i drugih razloga kojih se sada ne mogu prisjetiti mijenjam pogrješku koju je netko načinio.

Goran 00:53, 21. ožujak 2007. (UTC)

himna[uredi VE]

ovo je verzija himne, no puna verzija pjesme je dalekooo duža od ovoga. West Brom 4ever 23:59, 21. ožujak 2007. (UTC)

Koliko ja znam pjesmi je naziv Horvatska domovina, što je velika razlika od naziva himne i značajnosti himne kao takve. Molim ne relativizirati ovo pitanje. -- Goran 05:02, 2. travanj 2007. (UTC)
Inače se moram pohvaliti kako sam osobno zaslužan što su se ne točne inačice himne promijenile u Zakonom propisan oblik, naime netočno su himnu prenosili na stranici VRH i MVP. -- Goran 22:42, 19. travanj 2007. (UTC)