Proglas Hrvatskog narodnog sabora hrvatskoj dijaspori

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Proglas Hrvatskog narodnog sabora hrvatskoj dijaspori
autor: Hrvatski narodni sabor

Od 6. travnja 2001.

Izvor: Croinfo Proglas Hrvatskog narodnog sabora hrvatskoj dijaspori, pristupljeno archive.org-u 18. svibnja 2012.
Proglas Hrvatskog narodnog sabora hrvatskoj dijaspori


Hrvatice i Hrvati, dana 5. travnja 2001.g. administracija medjunarodne zajednice uz pomoc nelegalne i nelegitimne vlasti u BiH i snaga SFOR-a odlucila je prisilom ugusiti legitimnu politicku borbu Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine za stvarnu jednakost i konstitutivnost Hrvata u BiH. Koristeci se vec duze vremena medijskom kriminalizacije politickih ideja HNS-a otpoceli su s blokadom financijskih institucija na vecinskim hrvatskim podrucjima u BiH kako bi prekinuli gospodarske tokove i izazvali strah i nemir medju hrvatskim pucanstvom. Neustavno i nelegalno Predsjednistvo BiH, u kome sjedni clan Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda izabran od strane Srba i Bosnjak u drzavnom Parlamentu BiH, je na sjednici Predsjednistva BiH podupro represivne mjere protiv HNS-a. U jutarnjim satima 06. travnja 2001.g. snage SFOR-a su upale u vecinu prostorija i zgrada Hercegovacke banke i u upravnu zgradu u Mostaru. Nakon tih akcija su objavili da su imenovali prinudnog upravitelja Hercegovacke banke koja je u privatnom vlasnistvu, sto je potpuno neprihvatljiv i nedemokratski postupak medjunarodne administracije. Hrvatski narod se nadalje zeli prisiliti da prihvati nametnutu vlast u Bosni i Hercegovini i pri tome se najavljuje da ce se koristiti svi raspolozivi metodi ukljucujuci prijetnje uhicenjima i progonima s ciljem unistavanja HNS-a i Hrvatske samouprave.

Hrvatske udruge proistekle iz Domovinskog rata su spontano preuzeli vecinu hrvatskih vojarni na podrucju Bosne i Hercegovine i nece dopustiti da u njih ulaze oni koje hrvatski narod nije izabrao na izborima u studenom 2000.g. Medjunarodna zajednica se, medjutim, i dalje koristi nelegalni i nelegitimno izabranim hrvatskim predstavnicima u vlasti kako bi opravdala dosadasnje nedemokratske i diskriminirajuce postupke.
Hrvati Bosne i Hercegovine okupljeni oko HNS-a ucinit ce sve da sacuvaju dostojanstvo i mir ali nece dopustiti daljnja ponizavanja i krsenje njihov temeljnih ljudskih prava. Nase opredjeljenje je samoodrziva i demokratska Bosna i Hercegovina u kome ce hrvatski narod biti suveren i svoj na svom. Ponudili smo i nudimo dijalog svima u Bosni i Hercegovine kako bi se sprijecilo zaostravanje krize u BiH.
Ovim putem zelimo uputiti poziv svim hrvatskim udrugama sirom svijeta da organizirano i demokratskim putem upozore vlade u zemljama gdje zive na represivne i nedemokratske mjere koje se poduzimaju protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini i da od istih traze zurne akcije kako bi se ovako neprihvatljiv nacin rjesavanja politickih problema u Bosni i Hercegovini odmah zaustavio.
---
Hrvatski narodni sabor, 6. travnja 2001.