Priopćenje Hrvatskoga kulturnog vijeća u svezi s drastičnim smanjenjem sredstava za časopis "Jezik"

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

< Priopćenje Hrvatskoga kulturnog vijeća u svezi s drastičnim smanjenjem sredstava za časopis "Jezik"
autor: Hrvatsko kulturno vijeće
>


Priopćenje Hrvatskoga kulturnog vijeća u svezi s drastičnim smanjenjem sredstava za časopis "Jezik"

Hrvatsko kulturno vijeće izražava zgražanje nad činjenicom da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa drastično smanjilo sredstva za najugledniji hrvatski jezikoslovni časopis "Jezik", te tako dovelo u pitanje njegov opstanak.

Časopis "Jezik" izlazi od 1952. godine i preživio je sve pritiske i nasrtaje u vrijeme jugokomunističke vladavine. Njegovi glavni urednici bili su Ljudevit Jonke, Stjepan Babić i (sada) Sanda Ham, a među urednicima i suradnicima uvijek su bili i jesu najznačajniji značajni hrvatski jezikoslovci. Zahvaljujući visokoj znanstvenoj razini, "Jezik" je cijenjen i čitan u domaćim i međunarodnim krugovima. Prošle je godine "Jezik" dobio nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedan od najvrsnijih časopisa u humanističkom znanstvenom području.

Godinu potom Ministarstvo znanosti i obrazovanja smanjuje sredstva i dovodi "Jezik" u tešku situaciju. Razlozi ne mogu biti stručne prirode nego isključivo političke prirode. Ministarstvo na taj način daje do znanja da mu u najavljenim, krajnje prijepornim koracima u jezičnoj politici – časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika može biti smetnjom koju je najbolje na vrijeme eliminirati.

HKV ovim priopćenjem hrvatskoj javnosti želi potaknuti sve hrvatske institucije, udruge i jedinke da prosvjednim obraćanjem Vladi spriječe nestanak časopisa s tako dugom i bogatom tradicijom.

Za Hrvatsko kulturno vijeće,
Hrvoje Hitrec

Izvor[uredi]

  • HKV. 3. kolovoza 2012.