Priopćenje HKV-a u svezi s prijedlogom o glasovanju Hrvata izvan RH

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

< Priopćenje HKV-a u svezi s prijedlogom o glasovanju Hrvata izvan RH
autor: Hrvatsko kulturno vijeće
>


Priopćenje HKV-a u svezi s prijedlogom o glasovanju Hrvata izvan RH

Hrvatsko kulturno vijeće drži da je dogovor HDZ-a i SDP-a o glasovanju Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske novi prilog odstupanju od temeljnih načela na kojima je stvorena hrvatska država, a među kojim je načelima i jedinstvo hrvatskoga nacionalnog korpusa, kojemu je zadan težak udarac. Ujedno, rečeni je prijedlog u suprotnosti sa Člankom 10. Ustava RH koji kaže da Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inozemstvu.

Nakon niza vanjskih ucjena i diktata koji prate put RH u Europsku uniju, sada smo svjedoci unutarnjih ucjena kojima se vladajuća stranka (koalicija) nije suprotstavila, nego je učinila "kompromis" na štetu jednoga dijela hrvatskih državljana, prvenstveno na štetu onoga dijela hrvatskoga naroda koji živi u BiH.

Na taj su način Hrvati izvan Hrvatske ne samo dovedeni u neravnopravan položaj, nego de facto proglašeni drugorazrednima i suvišnima, svedeni na status manjine ali bez svih pogodnosti koje imaju nacionalne manjine u RH. Tako, znači, matična država hrvatskoga naroda šalje poruku da je popustila korifejima unutarhrvatskoga šovinizma i da pristaje na nove podjele koje izravno ugrožavaju njezin opstanak.

Hrvatsko kulturno vijeće odbacuje taj sramotni dogovor i ponavlja upozorenje da se ustavne promjene ne mogu donositi stranačkim dogovorima, nego javnom raspravom (koje gotovo da i nije bilo) ili referendumom.

Za Hrvatsko kulturno vijeće,
predsjednik Hrvoje Hitrec

Izvor[uredi]

  • HKV. 24. svibnja 2010.