Priopćenje HKV-a u povodu polemike o lektirnim naslovima u hrvatskim školama

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

< Priopćenje HKV-a u povodu polemike o lektirnim naslovima u hrvatskim školama
autor: Hrvatsko kulturno vijeće
>

5. ožujka 2013.


Priopćenje HKV-a u povodu polemike o lektirnim naslovima u hrvatskim školama

Autorski rad ne može i ne smije biti ograničen ni u čemu i ni od koga. Nije to upitno ni u slučaju knjige za djecu i mladež, koja je nakon prosvjeda roditelja postala predmetom polemike.

Pravo je, također, nakladnika knjige da djelo objavi i ponudi tržištu, ako smatra da se radi o prilogu književnosti za djecu i mladež, odnosno da se doista radi o književnom djelu. Tu odluku donose urednici i stoje iza nje svojim imenom.

Odluku o uvrštavanju nekih naslova u školsku lektiru također bi trebale donositi kompetentne osobe koje, osim procjene književne vrijednosti, mogu procijeniti za koji su uzrast knjige prikladne.

Klasični pisci za djecu i mladež već su u trenutku stvaranja lučili buduću svoju publiku, pa su na jedan način – svjesni da dob određuje granice do kojih mogu ići u nekim područjima – pisali za djecu, a na drugi za mladež. Poznavali su djecu i njihove interese, među kojima svakako nije žeđ za seksualiziranim tekstovima, koja se budi poslije, u drugoj fazi njihovih života, te su zato ponešto erotizirana svoja djela namjenjivali mladeži u uzrastu koji se zbog neprilagođavanja riječi hrvatskome jeziku naziva – tinejdžerskim.

Djeca u dobi od deset godina ne pripadaju toj skupini. Zato njihovi roditelji s pravom izražavaju zabrinutost, senzibilizirani i novijim događanjima oko direktivnog uvođenja seksualnog odgoja u hrvatske škole, u kojemu se također ne obraća pozornost na dob djeteta, nego dijete štoviše postaje predmetom i žrtvom ideologiziranog nasilja.

Bilo kakve seksualne aluzije u knjigama za djecu znak su nedostatka ukusa i nerazumijevanja dječje prirode.

Igračke namijenjene djeci prodaju se već niz godina s napomenom tiskanom na omotu koja kazuje kojoj su dobi primjerene. Tako bi možda trebalo učiniti i s knjigama, što će koristiti i roditeljima koji se vjerojatno teško snalaze u mnoštvu ponuda, ali i procjeniteljima koji odabiru knjige za školsku lektiru.

Za Hrvatsko kulturno vijeće

Hrvoje Hitrec


Izvor[uredi]