Priopćenje HKV-a hrvatskoj javnosti: Upozorenje i poziv zbog zabrinjavajućeg stanja nacije

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

< Priopćenje HKV-a hrvatskoj javnosti:
Upozorenje i poziv zbog zabrinjavajućeg stanja nacije

autor: Hrvatsko kulturno vijeće
>

Objavljeno 24. travnja 2012.


Priopćenje HKV-a hrvatskoj javnosti: Upozorenje i poziv zbog zabrinjavajućeg stanja nacije

Hrvatsko kulturno vijeće drži da je stanje nacije umnogome zabrinjavajuće. Rezultat je to zajedničkih nastojanja dviju naizgled različitih političkih opcija koje su u zadnjih dvanaest godina, smjenjujući se na vlasti, činile sve kako bi hrvatska država bila što manje nezavisna i samostalna, hrvatsko gospodarstvo što nekonkurentnije i proizvodnjom siromašnije, hrvatsko društvo što depresivnije i sklonije prihvaćanju relativiziranja svojih temeljnih vrijednosti, a hrvatska kultura što manje svjesna svoje posebnosti.

Najniži oblik liberalnog kapitalizma

Hrvatsko kulturno vijeće je od svoga postanka prije više od šest godina ukazivao, upozoravao a mnogo puta i nudio alternative, ostajući uvijek na pozicijama nacionalne samosvojnosti i socijalne pravde u smislu kršćanskoga nauka, kao i na pozicijama zaštite onih vrjednota koje su hrvatski narod održale u povijesti i koje čine hrvatski nacionalni i kulturno identitet. Nastavljajući opisanim djelovanjem, Hrvatsko kulturno vijeće nakon nekoliko mjeseci vladavine aktualne koalicije daje do znanja hrvatskoj javnosti da su nezavisni hrvatski intelektualci okupljeni oko HKV-a duboko zgroženi načinom vladanja i koracima koje poduzima vlast u gotovo svim područjima života.

Imenovanja stranačkih poslušnika među kojima je znatan broj očitih diletanata ali i ljudi izrazito protuhrvatske provenijencije, znak je odsutnosti volje da se popravi stanje u Hrvatskoj. Nedostatak programa, strategija i vizije razlog je ambivalentnom ponašanju vlasti koja je nesposobna sročiti iole ozbiljnije projekte oko kojih bi postojao društveni konsenzus. Navodna socijalnodemokratska komponenta u koaliciji potpuno je izgubljena je i prepuštena makinacijama nenarodnoga partnera koji arogantno provodi metode najnižega oblika liberalnog kapitalizma, s kadrovima upitnoga moralnog značaja.

Invazija na hrvatsku djecu

Dolazak za kormilo koji im je svojim tragičnim slabostima omogućila prethodna vladajuća garnitura navodno demokršćanske opcije, aktualna koalicijska vlast iskoristila je do sada jedino i samo da pokuša nametnuti hrvatskom društvu svjetonazor naslijeđen od duhovnih i bioloških svojih predšasnika, a to se nametanje provodi razvidnim načinima svojstvenim totalitarnim sustavima.

Možda najvidljivije takvo ponašanje strano demokratskom uređenju jest ono u područjima odgoja i obrazovanja, ali i zdravstva, ujedinjenih u invaziji na hrvatsku djecu. Ukoliko je djeci uopće dopušteno da se rode – jer se afirmacijom “istine” o čovjeku kao osobi koja to postaje tek od prvoga plača potiče zator života – malenim se ljudskim bićima sprema školski sustav koji će biti potpuno kontroliran putem državno-pedagoškoga eskadrona i kojemu će (a ne roditeljima kako nalaže Ustav) biti povjeren odgoj hrvatske djece.

U tom je sklopu, po najavama, predviđena potpuna revizija gotovo svih školskih predmeta, uvođenje novih i dječjem uzrastu neprimjerenih sadržaja, te poglavito nametanje nasilnoga multikulturalizma i usporedo isto tako nasilnih, krivotvorenih poimanja hrvatske kulture i povijesti, kojima je cilj oživljavanje jugoslavenske historiografije sa svim lažnim hipotekama koje se stavljaju na dušu cijelom hrvatskom narodu. Ta invazija na škole uključit će – kako glasi prijetnja – i potiranje bitnih odrednica hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, zajedno s njegovom srži, to jest hrvatskim jezikom kojemu je predviđen ostanak formalnoga naziva i nestanak njegova sadržaja.

Poziv svim kulturnim i obrazovnim institucijama

Hrvatsko kulturno vijeće priopćava hrvatskoj javnosti da će se odlučno oprijeti rečenim tendencijama, potpuno svjesno da zbog medijske blokade djelovanje HKV-a ne dolazi do širih krugova hrvatskoga društva. Zato pozivamo sve hrvatske kulturne i obrazovne institucije da se oglase u ovom trenutku kada treba beskompromisno zaustaviti razorne poteze aktualne vlasti čija je privremenost predvidljiva, ali se ne smije dopustiti ni da u kratkom roku načini štetu koju ćemo dugo ispravljati.

Upravni odbor Hrvatskoga kulturnog vijeća

Izvor[uredi]