Priopćenje HKV-a - potpora HKV-a "Apelu hrvatskim vlastima"

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

< Potpora HKV-a "Apelu hrvatskim vlastima"
autor: Hrvatsko kulturno vijeće
>

27. prosinca 2010.


Potpora HKV-a "Apelu hrvatskim vlastima"

Hrvatsko kulturno vijeće daje punu potporu "Apelu hrvatskim vlastima" Hrvatskoga žrtvoslovnog društva, koji je potpisao predsjednik HŽD-a dr. Zvonimir Šeparović.

U Apelu upućenom Vladi, Hrvatskom saboru i predsjedniku RH zahtijeva se neodložna primjena europskih norma o pravu i zaštiti žrtava totalitarnih sustava u RH, kojom će se stvoriti uvjeti za istraživanje, otkrivanje i prosudbu svih zločina koje je počinio komunistički režim i spriječiti daljnje manipuliranje brojem žrtava čime se do sada, iz ideoloških, političkih i inih razloiga, vrijeđalo sve žrtve i nad njima činio produženi zločin.

U nastavku teksta Apela zahtijeva se istraživanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća (više od 1500 do sada otkrivenih) te obvezujuće otkrivanje do sada neotkrivenih, dostojno pokapanje posmrtnih ostataka žrtava, dolično obilježavanje mjesta stradanja i doličan javni i obrazovni spomen na žrtve.

Traži se nadalje izrada hrvatskoga žrtvoslovnika koji će bilježiti svaku žrtvu totalitarnih sustava u 20. stoljeću – a da bi se to postiglo treba u popisu hrvatskoga pučanstva 2011. postojati obrazac koji će sadržavati i upit o članovima obitelji stradalim u ratu, poraću i tijekom komunističke vladavine. Apel zahtijeva i povrat oduzete imovine i dostojanstva preživjelim žrtvama zločina i potomcima, zakonsku zabranu veličanja i javnog isticanja simbola totalitarnog sustava komunizma, te osuđuje pretvorbu zločinačkog komunističkog sustava u navodni antufašizam, jer je komunizam u Hrvatskoj izravno zatirao i stvarno poništio sve vrjednote antifašizma. Vlasti RH moraju se jasno odrediti prema "revolucionarnim" sudovima, kao i potonjim jugokomunističkim sudovima.

Također se zahtijeva dolično državno spomen-obilježavanje svih mjesta koja su u Domovinskom ratu postala simboli stradanja hrvatskoga naroda, u Republici Hrvatskoj ali i u susjednim državama, kao i pronalazak i kažnjavanje ratnih zločinaca umjesto dosadašnjeg zanemarivanja ili čak pokušaja umanjivanja i prikrivanja.

Hrvatsko kulturno vijeće potpisuje svaku riječ Apela koji je prihvaćen na svečanoj akademiji Hrvatskoga žrtvoslovnog društva 11. prosinca 2010. u povodu Dana ljudskih prava koji se u svijetu obilježava 10. prosinca.

Hrvoje Hitrec

Izvor[uredi]

  • HKV 27. prosinca 2010.