Poziv Vlade Republike Hrvatske srpskom stanovništvu

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Poziv Vlade Republike Hrvatske od 5. kolovoza 1995.
autor: Vlada Republike Hrvatske

Izjava premijera Nikice Valentića u ime hrvatske Vlade od 5. kolovoza 1995. u svezi s posljednjim vojnim aktivnostima i oslobađanjem velikog dijela okupiranog hrvatskog područja.U novonastalim složenim okolnostima mnogi građani srpske nacionalnosti, pod utjecajem ratnih događanja, ali i propagande dosadašnjeg režima na okupiranim područjima, napuštaju gradove i naselja, čime napuštaju i svoju domovinu.

Vlada Republike Hrvatske jamči svim hrvatskim građanima srpske nacionalnosti na novooslobođenim područjima da će u ustavno-pravnom poretku Republike Hrvatske biti potpuno zaštićena njihova osobna i imovnska prava.

Hrvatska Vlada poduzima sve da se na dosad okupiranim područjima odmah poduzmu nužne mjere radi rješavanja problema stanovanja, opskrbe, zapošljavanja i socijalne skrbi kako bi se što prije uspostavio civilni život.

U skladu s pozivom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana pobunjenim Srbima da prihvate hrvatski ustavno-pravni poredak, Vlada i ovom prilikom jamči svim državljanima Hrvatske srpske nacionalnosti na oslobođenim područjima sva građanska i nacionalna prava, primjenu Zakona o oprostu, te korektan krivični postupak za one pobunjene Srbe koji po međunarodnim konvencijama potpadaju pod krivičnu odgovornost.

Vlada je već jučer u subotu počela uspostavljati civilnu vlast preko svojih povjerenika, a uskoro će preko dopunskih demokratskih izbora omogućiti građanima na oslobođenim područjima sudjelovanje u obnašanju lokalne vlasti.

Pozivam građane srpske nacionalnosti da ne napuštaju svoje gradove i naselja i ne odlaze u potpunu neizvjesnost, nego da u skladu s hrvatskim Ustavom i zakonima postanu lojalni građani Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade
Nikica Valentić

Izvor[uredi]

  • Večernji list, nedjelja, 6. kolovoza 1995., str. 3. (H)