Povratak prava Židovima - grčki

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Povratak prava Židovima - grčki

Povratak prava Židovima - grčki[uredi]

 • E 1 Tekst koji slijedi jedna je kopija pisma:

” Veliki Kralj Artakserks ministrima 127 pokrajina od Indije do Etiopije, svim našim pristašama2, pozdrav!

 • 2 Dosta ljudi, često počašćenih krajnjom velikodušnošću svojih dobročinitelja, gajilo je previše slavoljublja3; 3 ne samo da oni gledaju kako će naškoditi našim podanicima, već, nesposobni da podnesu ono što bi ih trebalo zadovoljiti, oni poduzimaju spletke protiv svojih dobročinitelja. 4 Ne samo da oni uništavaju zahvalnost sredine ljudi, već što više, zaneseni hvastanjima onih koji nemaju nikakva iskustva o dobru, oni se-bi zamišljaju izbjeći jednoj pravdi neprijatelja zla, onoj Božjoj koji, neprekidno, uočava sve.
 • 5 U brojnim slučajevima također, brojni ljudi stavljeni na vlast, pod pritiskom prijatelja u koje su se pouzdali za uzeti stvari u ruke, su bili učinjeni sukrivcima nedužne krvi i povučeni u nepopravljive nesreće4: 6 tako su ti prijatelji, putem lažljivih prijevara pakosti, bili prevarili svu dobru vjeru vladara.
 • 7 A moguće je ustanoviti, bez ulaženja u dovoljno stara izvješća da smo mi prenosili, ispitujući ono što se događalo pred našim očima, sva skrnavljenja učinjena od nepouzdanih osoba koje nečasno vrše svoju vlast.
 • 8 U budućnosti, mi ćemo se truditi voditi kraljevstvo k miru u interesu svih miroljubivo, 9 ostvarujući promjene i sudeći uvijek stvari koje budu podvrgnute našem ispitivanju, jednim dovoljno pravednim pristupom.
 • 10 Naime, tako je Haman, sin Hamadota, Makedonac1, u stvari stranac u perzijskoj krvi, dobrano udaljen od naše velikodušnosti, bio iskoristio našu gostoljubivost; 11 on bijaše susreo naše prijateljstvo koje mi gajimo prema svakom narodu, do te mjere da bude proglašen našim ocem i postane druga osoba kraljevskog prijestolja, pred kojom se svi klanjaju2. 12 Ali on nije zadovoljio svoju oholost, on se zauzeo da nas liši vlasti i života; 13 jednim spletom prijevarnih laži, on je zaiskao za uništiti, našeg vlastitog spasitelja i stalnog dobročinitelja3, Mardošeja, i Esteru, besprijekornu pratilju našeg kraljevanja, kao i cjelokupni njihov narod. 14 Tim sredstvima, naime, on je zamislio, držeći nas odvojeno, prenijeti Makedoncima carstvo Perzijanaca1. 15 Ali mi, mi nalazimo da Židovi, predani uništenju od ovog trostrukog podlaca, nisu zlodjelnici; naprotiv, oni se upravljaju po veoma pravednim zakonima; 16 osim toga, oni su sinovi živog Boga, svevišnjeg, velikog, koji vlada kraljevstvom pravedno za nas kao i za naše pretke u najboljim uvjetima.
 • 17 Vi ćete učiniti dobro ne koristeći pisma poslana od Hamana, sina Hamadatosova, 18 pošto njihov tvorac je bio razapet na ulazu u Suzu sa svom svojom obitelji. Bog, vladar svih stvari, njemu je tako učinio bez odgode presude koju bijaše zaslužio.
 • 19 Nakon objavljivanja kopije ovog pisma u svakom mjestu, pustite slobodu Židovima da slijede svoje vlastite običaje; 20 pomozite im da bi, oni koji ih budu napali u času njihove nevolje, oni njih odbili trinaestog dvanaestog mjeseca (Adara2 ) istog dana. 21 Jer Bog koji vrši svoju vlast nad cijelim svemirom pretvorio je ovaj dan u njihovu radost umjesto u istrebljenje izabranog naroda. 22 Vi dakle također, između svojih spomeničkih blagdana, slavite taj veliki dan radostima svih vrsta, 23 da bi, sada i u budućnosti, to bio spas za nas i za pristaše Perzijanaca, ali za one koji snuju protiv nas jedna opomena na uništenje. 24 Svaki grad ili pokrajina općenito, koja neće postupiti u skladu ovim naredbama, bit će žestoko opustošena kopljem i vatrom; ona će postati ne samo tabu za ljude, već trajno ogavnost također i za divlje životinje i ptice.
 • 8 13 Nek kopija spisa budu vidno istaknute u svem kraljevstvu, da bi Židovi u rečeni dan bili spremni zaratiti sa svojim neprijateljima.“
 • 14 Jahači iziđoše u punoj žurbi, izvršiti kraljeve zapovijedi; i naredba bi obznanjena u Suzi.
 • 15 Mardoše iziđe tad 1 odjeven u kraljevsku odjeću, noseći veliku zlatnu krunu i dijademu od lana i skerleta2. Kad ga vidješe, stanovnici Suze obveseliše se. 16 Za Židove to bijaše svjetlost i radost, 17 U svakoj pokrajini i u svakom gradu gdje bijaše objavljena zapovijed, gdje bijaše obznanjen ukaz to bijaše radost veselje za Židove, to bi pijanka i klicanje. Mnogo pogana podvrgnu se obrezanju i prikazivalo se Židovima, zbog straha od Židova.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif