Pomoć:Zbirke/napredno

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanjeWikizvorove zbirke


Ova stranica daje više detalja o naprednim mogućnostima alata Zbirka. Između ostalog, objašnjava kako preurediti izgled zbirki te kako su one spremljene na Wikizvoru.

Tiskane knjige PediaPressa s Wikipedijinim sadržajem.

Dodavanje članaka u zbirku

Dodavanje određene izmjene (inačice) u vašu zbirku

Starije izmjene stranice mogu biti dodane u zbirku umjesto trenutačne inačice, pronalaženjem odgovarajuće inačice u povijesti stranice (kartica "stare izmjene" na vrhu stranice). Izborom prikaza određene odgovarajuće ranije inačice u starim izmjenama stranice, ista se može dodati u zbirku na jednak način kao i trenutačno važeća inačica, klikom na poveznicu "Dodaj wiki stranicu" u izborniku s lijeve strane (pogledajte osnovnu pomoć). Ukoliko je na taj način dodana određena starija inačica stranice, ona će se uvijek rabiti u zbirci. S druge strane, ukoliko u zbirku dodate trenutačnu inačicu stranice, u zbirci će se prikazivati uvijek posljednja inačica stranice, odnosno ona koja je aktualna u trenutku pregledavanja/učitavanja zbirke.

Dodavanje cjelokupnog sadržaja kategorije jednim klikom

Kako biste dodali cjelokupni sadržaj kategorije jednim klikom, najprije idite na stranicu odgovarajuće (željene) kategorije. Zatim kliknite na poveznicu "Dodaj kategoriju" u okviru "napravi zbirku" izbornika s lijeve strane.

Spremanje zbirki

Oblikovanje spremljenih stranica zbirke

Kada ste spremili zbirku, ona je spremljena u obliku kako je niže prikazano primjerom. Također, možete i ručno stvoriti knjigu iz nova, koristeći isti format.

Zbirka naslovljena "Moja zbirka" i s podnaslovom "Primjer", s dva poglavlja "Foo" i "Bar", od kojih svako sadrži po tri članka i sa zadnjim člankom koji ima fiksiran broj izmjene (točno određena inačica članka), prikazivat će se koristeći sljedeću sintaksu:

== Moja zbirka ==
=== Primjer ===
;Foo
:[[Prvi članak]]
:[[Drugi članak]]
:[[Treći članak]]
;Bar
:[[Četvrti članak]]
:[[Peti članak]]
:[{{fullurl:Šesti članak|oldid=20}} Šesti članak]
[[:Kategorija:Wikipedijine zbirke]]

Za ručno stvaranje nove zbirke iz početka, stvorite novu stranicu koja nosi naziv u obliku [[Suradnik:Suradničko ime/Zbirke/Ime zbirke]]. Koristite samo sljedeću wiki sintaksu:

Naslov Naslov se nalazi unutar dvostrukih znakova jednakosti.

Primjer: == Naslov ==

Podnaslov Podnaslov se nalazi unutar trostrukih znakova jednakosti.

Primjer: === Podnaslov ===

Ime poglavlja Imenu poglavlja prethodi znak točka-zarez.

Primjer: ;Ime poglavlja

Dodavanje članka Članak se umeće kao wikipoveznica nakon znaka dvotočke.

Primjer: :[[Članak]]

Korištenje točno određene inačice članka Za korištenje točno određene inačice članka, možete rabiti:

Primjer: :[{{fullurl:Članak|oldid=broj inačice}} Naziv članka]

Preimenovanje članaka Možete koristiti znak okomite crte ('|') kako bi se u zbirci prikazivao drugi naziva članka od izvornog.

Primjer: :[[Oko (čovjek)|Ljudsko oko]]

Lokacija zbirke

Zbirke se mogu spremati ili u suradnički imenski prostor [[Suradnik:Suradničko ime/Zbirke/Ime zbirke]] ili kao zajednička zbirka u imenski prostor Wikipedije [[Wikipedija:Zbirke/Ime zbirke]]. Kako bi bi bila prepoznata kao zbirka, zbirka se mora nalaziti u kategoriji Knjige.

Učitavanje zbirke

Svaka stranica u kategoriji Knjige može se učitati klikom na poveznicu [ učitaj zbirku ] u izborniku na vrhu.

Povezani članci