Pismo pape Ivana Pavla II. kardinalu Franji Kuhariću od 5. rujna 1991.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Otvoreno pismo Ivana Pavla II. kardinalu Franji Kuhariću
autor: Ivan Pavao II.

Otvoreno pismo pape Ivana Pavla II. kardinalu Franji Kuhariću od 5. rujna 1991., kad je papa poduzo akciju molitve za prestanak rata u Hrvatskoj, koju je pokrenuo 5. rujna 1991. Papa se tada obratio cijelom svijetu, tj. katoličkim biskupima cijeloga svijeta i preko njih pozvao cijelu Crkvu na molitvu.

Izvor:
Bačko klasje br. 65; 17. studenoga 1991.: Papina skrb za Crkvu i narod HrvataVijest o žestokim oružanim sukobima prošlih dana u raznim dijelovima Hrvatske, upravo tek što je bio potpisan sporazum o prekidu vatre između svih zainteresiranih strana posredništvom Europske zajednice, duboko me ražalošćuju i povećavaju moju zabrinutost za sudbinu hrvatskog naroda i svih naroda u Jugoslaviji.

U ovim časovima boli i nesigurnosti želim prije svega izraziti svoju solidarnost s obiteljima poginulih i ranjenih, sa svima koji prestrašeni bježe i posebno s cijelim hrvatskim narodom koji je nemoćan da zaustavi katastrofu.

Sveta Stolica još jednom izriče žaljenje radi pribje-gavanja oružanoj sili i posebno osuđuje upotrebu svakovrsnih sredstava velike razorne moći. Ona snažno podrupire sve inicijative koje poduzima međunarodna zajednica, a na poseban način mirovnu konferenciju sazvanu za iduću subotu zato da se zaustave neprijateljstva i da se započne sa sporazumnim rješavanjem problema.

Da bismo mogli od Božjeg milosrđa isprositi svršetak rata u Hrvatskoj, mir i slogu za sve narode u raznim repulikama Jugoslavije, pozvao sam vjernike Katoličke Crkve u cijelom svijetu da se ujedine u molitvi sa mnom u nedjelju 8. rujna na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije.

Neka Vaša Uzoritost priopći tu inicijativu biskupima Hrvatske i drugih republika, pozvaviši ih da za sljedeću nedjelju u svim župama svojih biskupija organiziraju posebni dan molitve za mir u Hrvatskoj i u cijeloj Jugoslaviji.

Sa srdačnim apostolskim blagoslovom