Pismo katoličkih svećenika Lepenice od 3. veljače 1993.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Suočeni sa sve težom situacijom franjevci i dijecezanski svećenici srednje Bosne u Fojnici 3. veljače vrše osudu hrvatsko-muslimanskih sukoba i pozivaju na toleranciju i suživot.

Trinaest stoljeća trajne prisutnosti i tradicije te osjećaj odgovornosti za naš narod i pred našim narodom daje nam pravo i obvezu da dignemo svoj glas. Osjećamo svojom dužnošću skrenuti pozornost i hrvatskom i muslimanskom narodu da osuđujemo tragične događaje koji su se zbili na ovim prostorima mimo volje naroda.

Ne želeći kreirati politiku niti odlučivati o bilo kakvom političkom uređenju i određenju zalažemo se za temeljna prava svakog čovjeka na ovim nama svetim prostorima. Nemoralnost i zločin ne mogu donijeti dobra niti onomu tko ih čini a pogotovu onomu nad kim se čini.

Tradicija ovog jedinstvenog prostora i naroda je, posebno hrvatskog naroda i njegove običajnosti, živjeti u duhu tolerancije i kršćanske ljubavi u poštivanju svakog čovjeka i njegovih sloboda, sa svim ljudima s kojima dijelimo prostor, duh i dah.

Stoga zahtijevamo i tražimo od onih koji obnašaju vlast, bilo civilnu bilo vojnu, da sve one, koji u “ime naroda” čine bilo kakva zlodjela, pljačkaju, pale, ubijaju, siju strah i mržnju, razotkriju i izoliraju, u ime temeljnog prava na život i slobodu svakog čovjeka.

Preporučujemo da ljudi od ugleda, istine i povjerenja, i iz jednog i iz drugog naroda, utemelje zajedničke komisije koje će obići sva naša područja i vratiti klicu povjerenja koje je ozbiljno poljuljano.

Želeći stati na put svim nemilim događajima, svima onima do kojih ovaj glas prosvjeda dopre i onima koji drugačije misle, zazivamo Božji blagoslov i želimo Mir i Dobro!

Potpisnici: fra Nikica Miličević, gvardijan fojnički, fra Juro Miletić, gvardijan kreševski, fra Luka Boračević, vikar samostana u Kraljevoj Sutjesci, fra Jozo Krešo, definitor provincije Bosne Srebrene, don Frano Bulić, dekan i župnik gromiljački, fra Ivan Pervan, župnik kiseljački, fra Vitomir Silić, župnik brestovski i svi njihovi suradnici, svećenici i časne sestre, koji žive i rade na ovim prostorima. Objavljeno "Vrisku s kaštela".

Izvor: [1]

  1. Portal Hrvata Bosne i Hercegovine Napad ABiH-a na područje Kiseljaka u siječnju 1993., 15. ožujka 2011. (pristupljeno 8. veljače 2018.)