Pismo Gustava Barona Piu X.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pismo papi Piu X.
autor: Gustav Baron

Pismo koje je zagrebački kanonik Gustav Baron uputio tadašnjem papi Piu X. u ime hrvatske mladeži, a prigodom posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu 1910.
Izvor: Antolović, Josip: Lipanjska razmišljanja, 1973., str. 101-102.


Sveti Oče!

Mladež hrvatska, slaveći prvu desetgodišnjicu svoje posvete Presvetome Srcu Isusovu, u duhu padajući ničice pred noge Svetosti Tvoje harnim srcem dozivlje u pamet zavjete što ih pred deset godina učini Kristovu Namjesniku, te dižući u vis barjak Presvetoga Srca Isusova obriče da će pod tim znakom vojevati vojne Gospodnje, a i nada se da će održati pobjedu protiv neprijatelja Crkve i domovine.

Toga zavjeta i nade spoljašnji znak i javno obilježje bit će odsada dragocjeni barjak, koji, načinjen iz prinosa hrvatske mladeži i urešen slikom Presvetoga Srca Isusova, cijeloj će Hrvatskoj davati svjedočanstvo da mladež njezina, pod tim barjakom sabrana, obiluje vatrenom ljubavlju i razgrijeva se neslomljivom vjernosti spram Krista i njegova na zemlji Namjesnika, a spasenje svoje i istinito blagostanje domovine ne traži drugdje nego u Isusu Kristu, čije je jedino ime pod nebom dano ljudima, u kome nam je spasenje.

Da ovim osjećajima mladeži hrvatske Bog dade ploda, neka pomogne apostolski blagoslov, što ga od Tvoje Svetosti za hrvatsku mladež i za sav narod naš najsmjernije prosimo.