Otvoreno pismo biskupa Ratka Perića visokom predstavniku Wolfgangu Petritschu

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Otvoreno pismo biskupa Ratka Perića visokom predstavniku Wolfgangu Petritschu
autor: Ratko Perić, mostarski biskup

9. ožujka 2001. Otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Wolfgangu Petritschu u povodu njegove izjave za tjednik “Globus” od 9. ožujka 2001.

Izvor: Ganganet, Otvoreno pismo biskupa Perića Petritschu, pristupljeno 18. svibnja 2012. (vidi i Croinfo - vijesti), IKA Odgovor biskupa Perića na optužbe visokog predstavnika u BiH u “Globusu”)




Otvoreno pismo biskupa Perića Petritschu


"Ako je istina da ste dali takvu izjavu, onda bih Vam na nju ovako odgovorio:

1. Što je to mržnja? U moralu se razlkuje mržnja neprijateljstva prema osobi i mržnja odvratnosti prema činu. Mržnja neprijateljstva osjećaj je kada netko nekoj osobi koja mu se ne sviđa hoće i želi zlo, raduje se zbog njezina zla, a boli ga njezino dobro.

Mržnja odvratnosti osjećaj je kojim nekoga odbijamo ne zbog njega samoga, nego zbog nekoga njegova svojstva koje nam se ne sviđa, npr. ne sviđa nam se svađalaštvo nekih ljudi. Drugim riječima: ne mrzimo nego poštujemo grešnika, ali mrzimo i ne poštujemo njegov grijeh.

Vi u svojoj izjavi ne razlučujete "mržnju": je li ona prema zločincima ili prema njihovim zločinima.

Kad bih ja mrzio osobe, pa čak i zločince koji mi zlo žele i nanose, ne bih bio dostojan ni kršćanskoga imena, a kamoli biskupske službe. A kad mi se ne bi gadili zločini, laži, neistine, nepravde, bez obzira na to s čije strane dolazile, onda ne bih smio biti na ovome mjestu.

Pretpostavljajući tu razliku, ja Vam, gospodine viski predstavniče, izjavljujem da Vas poštujem, da Vas blagosiljam, da sam Vam zahvalan za toliko dobra koje kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u ovoj zemlji poduzimate i činite.

Međutim, i ja sam šokiran silinom političke nepravde koja izlazi iz okrilja međunarodne zajednice, kojoj ste Vi najviši predstavnik u ovoj zemlji.

Jedna od najvećih političkih nepravdi, koju odbijam, od koje se ograđujem, koju osuđujem, protiv koje prosvjedujem, koju s gnušanjem spominjem to je nepravda nad hrvatskim narodom (kojemu sam ja samo jedan član), a prema kojemu se ta međunarodna zajednica, koju Vi predstavljate, odnosi juridički ubojito.

Vratite hrvatskome narodu dostojanstvo demokratske političke volje koja mu je oteta nepravednim političkim zakonima stvaranim u okrilju međunarodne zajednice, bez pristanka hrvatskoga naroda!

Poštujte hrvatski narod u njegovoj demokratskoj političkoj vlji, pa makar on ne želio toliko dobro sebi, koliko mu ga Vi želite!

Poštujte hrvatski narod u njegovoj demokratskoj političkoj izbornoj volji, pa makar izabrao koruškoga Jorga Haidera i makar taj narod Europska unija ekonomski sankcionirala, pa onda povukla sankcije!

Poštujte hrvatski narod u njegovoj političkoj vlji, pa makar taj narod izabrao za svoje predstavnike samo i isključivo članove Hrvatske demokratske zajednice!

Poštujte hratski narod i nemojte mu Vi nametati svoju političku samovolju, prihvaćajući ministre koji nisu dobili ni deset glasova, a razvlašćujete zastupnike koji su dobili preko

20 000 glasova i sankcionirate samoga Predsjednika iz reda hrvatskoga naroda kojega je taj narod demokratskom većinom, dapače, plebiscitarno izabrao na izravnim predsjedničkim izborma.

Poštujte hrvatski narod koji se referendumom izjasnio za afirmaciju svojih ljudskih prava i političkih sloboda preko institucije Hrvatskoga narodnog sabora i njegovih struktura.

Moram reći da ni u čijem osvrtu i komentaru na svoj Pozdrav HNS-u nisam pročitao nerazjašnjenu riječ "mržnja", osim u Vašem govoru i intervjuu Globusu.

Nije taj Vaš sud dostojan visokoga predstavnika niti takva Vaša izjava služi na čast Vašoj visokoj službi!

2. Što se tiče moje potpore "osuđenim ratnim zločincima", kako ih Vi nazivate, još jednom ponavljam da, zajedno s hrvatskim narodom u ovoj zemlji, dajem punu potporu hrvatskim osuđenicima u Haagu, kojima do sad nije dokazano nikakvo osobno zlodjelo, niti je većina tih osuda postala pravomoćna.

Ove, koje Vi nerazlučno zovete "osuđenim ratnim zločincima", za mene su, dok se ne dokaže suprotno, časni branitelji hravtskoga naroda u BiH i molim Boga da ih, služeći se svojim božanskim putovima, oslobodi i vrati u njihove obitelji i na radne dužnosti koje im pripadaju.

Na kraju, budući da ste Vi svoj "šok" nad mojim javnim govorom javno izrazili, nećete mi zamjeriti ako i ja ovaj svoj odgovor ponudim javnosti"