Objekti od kovine namijenjeni Templu

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Objekti od kovine namijenjeni Templu

Objekti od kovine namijenjeni Templu[uredi VE]

(1 krlj 7.1351)
15 On načini dva stuba ispred Kuće: njihova duljina bijaše: 35 lakata, i dva zaglavka koji bijahu na njihovom vrhu imaše pet lakata3. 16 On načini pletere u Svetištu i stavi ih na vrh tim stubovima. On načini stotinu narova i stavi ih i pletere. 17 On uspravi stubove pred Templom, jedan desno, a drugi lijevo: on nazva onaj desni: Jakin, a onaj lijevi: Boaz.1
4 1 On načini *oltar od bronce, dug dvadeset lakata, širok dvadeset lakata i visok osam lakata.
2 On načini, od livene kovine, More2. Ono je imalo prečnik od deset lakata, i bijaše kružnog oblika; imalo je pet lakata visine, a jedan konop od 30 lakata je trebao za obujmiti ga. 3 Slike goveda3, ispod, činiše krug, deset na lakat; one uokružavaše More u potpunosti. Ta goveda, u dva reda, bijahu izlevene u istom livu kao i More. 4 Ono je počivalo na dvanaest bikova: tri okrenuta prema sjeveru, tri prema zapadu, tri prema jugu i tri prema istoku; More bijaše na njima, a njihove sapi bijahu okrenute prema unutra. 5 Njegova debljina imaše širinu jedne ruke, a njen obrub bijaše izdjelan kao obrub jedne ljiljanove cvjetne čašice. Ono je moglo sadržavati 3.000 bata4.
6 On načini potom deset posuda i stavi ih pet desno a pet lijevo, za pranje: tu se pralo ono što je služilo za holokauste5, dok su se svećenici prali u brončanom moru. 7 On načini deset zlatnih svijećnjaka, prema pravilima, i stavi ih u Templ, pet desno i pet lijevo. 8 On načini deset stolova i postavi ih u Templ, pet desno i pet lijevo.On načini stotinu zlatnih kupa. 9 On načini *trijem svećenički, veliko predvorje; on prokri ta vrata broncom.
10 Glede Mora, on ga postavi na desnu stranu, prema jugoistoku. 11 Hiram1 načini velike zdjele vedrice, i zdjele za škropljenje. On izvrši sve radove koje je trebao obaviti za kralja Solomona u Kući Božjoj: 12 dva stuba, zavojnice za dva zaglavlja koji su na vrhu stubova, dva pletera, za pokriti dvije zavojnice zaglavaka koji su na vrhu stubova, 13 četiri stotine narova za dva pletera, dva reda narova po pleteru, za pokriti dvije zavojnice zaglavaka koji su na vrhu stubovima, 14 on načini postolja i deset korita postavljenih na postoljima, 15 More bijaše samo jedno s, pod njim dvanaest goveda, 16 velike zdjele, vedrice, kuke2 i sve druge potrepštine. Hiram Abi načini to u sjajnoj bronci, za kralja Solomona za upotrebu u Kući GOSPODOVOJ .
17 U oblasti Jordana, između Sikota i Seredata3, kralj dade izliti sve komade u glinenim kalupima. 18 Solomon načini sve te predmete u velikoj količina tako da se nije mogla vrjednovati težina bronce.
19 Solomon izradi također sve predmete koji su u Kući GOSPODOVOJ: zlatni *oltar, stolove na koje se stavljaše kruh ponuda1; 20 svijećnjaka i njihove svjetiljke, prema pravilu, pred svetom sobom: od zlata, od čistog zlata; 21 cvjetiće, svjetiljke, štipaljke: od zlata, od zlata savršene kakvoće; 22 noževe, zdjele za škropljenje, pehare, kadionice: od čistog zlata; ulaz Kuće, njena unutarnja vrata prema presvetom mjestu i vrata Kuće prema velikoj dvorani: od zlata.
5 1 Kad bi sretno završeno djelo koje Solomon bijaše izvršio za Kući GOSPODOVU, on dade donijeti predmete posvećene od Davida, njegovog oca: srebrninu, zlatninu i sve posuđe za odložiti u riznice Kuće Božje.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif