Očišćenje i posvećenje Templa

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Očišćenje i posvećenje Templa

Očišćenje i posvećenje Templa[uredi]

  • 36 Tad Juda i njegova braća rekoše: ” Evo, naši su neprijatelji potučeni, uspnimo se *očistiti *svetište i izvršiti posvećenje.“ 37 Sva se vojska sakupi i oni se uspeše ne brdo *Sion. 38 Oni vidješe svetište opustjelo, *oltar oskrnavljen, vrata spaljena; u *trijemovima, raslinje bijaše izniklo kao u šumi ili na planini, a dvorane bijahu uništene. 39 Oni *rastrgaše svoju odjeću, iskazaše veliku žalost i posuše pepeo na svoju glavu. 40 Oni padoše licem na zemlju i, na znak dan trubom, oni pustiše krike prema *nebu.
  • 41 Juda izdade naredbu nekim ljudima da potuku one koji bijahu u Tvrđi1, sve dok ne bi očišćeno svetište, 42 potom on izabra svećenike bez mrlje i gorljive za Zakon, 43 koji očistiše svetište i premjestiše na jedno nečisto mjesto kamenje ljage2. 44 Upitaše se što treba učiniti s oltarom za holokauste3 koji bijaše oskrnavljen 45 i imadoše dobru ideju da ga unište, iz straha da ne postane za njih jedan predmet srama, pošto ga pogani bijahu uprljali. Oni ga uništiše 46 i odložiše kamenje na planinu *Boravišta, na jedno prikladno mjesto, čekajući dolazak jednog *proroka koji će se oglasiti o njima. 47 Prema Zakonu, oni uzeše neklesano kamenje i sagradiše jedan novi oltar prema primjeru onog prethodnog. 48 Oni obnovbiše svetište i unutrašnjost Boravišta, oni također posvetiše dvorišta. 49 Budući izradili nanovo sveti pribor4, oni unesoše u Templ svijećnjake, oltare za mirise i stol. 50 Oni staviše dimiti *tamjan na oltar, upališe svjetiljke na svijećnjaku koje zasjaše u Templu. 51 Oni položiše kruhove na stol, rastegnuše zavjese i završiše sve poduzete radove.
  • 52 Dvadeset i petog devetog mjeseca, zvanog Kislev, godine 148.1, oni se digoše u rano jutro 53i ponudiše suglasno Zakonu, jednu *žrtvu na novom oltaru za holokauste koji bijahu izgradili. 54 Oltar bi svečano otvoren uz pjesme, u zvonu kitara, lira i cimbala, u isto doba godine i isti dan kad ga pogani bijahu oskrnavili. 55 Sav puk pade licem prema zemlji klanjajući se, potom podigoše hvalospjeve prema Nebu koje bijaše dovelo do uspjeha. 56 Oni proslaviše posvećenje oltara tijekom osam dana ponudiše holokauste s velikom radošću, kao i žrtve pričešćenja i očitovanje zahvalnosti. 57 Onin ukrasiše pročelje Templa krunama od zlata i grbovima2 i obnoviše ulaze kao i dvorane, koje opremiše vratima. 58 Jedna velika radost zavlada u narodu, i sramota nanesena od pogana bi izbrisana. 59 Juda, njegova braća i sav sabor Izraelov odlučiše da dani posvećenja oltara budu slavljeni u isto vrijeme, svake godine tijekom osam dana, počev od 25. Kisleva, s radošću i veseljem.
  • 60 U ono vrijeme, sagradi se svud uokolo brda Sion povišene zidove i moćne kule, iz straha da pogani dođu gaziti ta mjesta kao ranije. 61 Juda postavi jednu vojarnu za čuvati ga. on utvrdi Betšur, da bi narod imao jednu tvrđu nasuprot Idumeji1.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif