Mardoše traži od Estere da posreduje - grčki

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Mardoše traži od Estere da posreduje - grčki

Mardoše traži od Estere da posreduje - grčki[uredi]

  • 4 1 Doznavši činjenice, Mardoše *rastrga svoju odjeću; ogrnu kostrijeti, posu pepeo po sebi, i izjuri na glavnu ulicu grada, i glasno kriknu: Uništava se jedan nedužan narod!“ 2 Potom on ode sve do pred kraljevska vrata, i stade ondje; jer mu nije bilo dopušteno ući u dvor, ogrnut kostrijeti i pepelom.
  • 3 A, u svakoj pokrajini gdje pisma bijahu objavljena, bijaše žalosti, udaranja u grudi, velika žalost za Židove: kojima kostrijet i pepeo bijahu ležaj.
  • 4 Počasne gospođice1 i *eunusi kraljičini dođoše ju obavijestiti. Čuvši što se dogodilo ona bi potresena. Potom ona posla odjeću da se Mardošeja odjene i skine kostrijet. Ali on ne prihvati. 5 Tad Estera pozva Hakratosa, svog eunuha koji joj on bijaše na raspolaganju, i ona ga posla da uzme točne podatke od Mardošeja.
  • 6 Tada Mardošej njemu otkri što se bijaše dogodilo, i obećanje koje Haman bijaše dao kralju, glede 10.000 talenata za riznicu, za uništenje Židova. 7 On mu predade također jednu kopiju onog što bijaše obznanjeno u Suzi o njihovom uništenju, da pokaže Esteri, što više on mu reče da zamoli Estera otići kod kralja, moliti mu milost i preklinjati ga za svoj narod. - ” Podsjeti se na dane tvojeg sirotinjstva, kako ti bijaše hranjena mojom rukom; jer Haman koji je druga osoba, govorio je kralju protiv nas da bi nas dao pobiti. Zazovi Gospoda! Govori kralju o nama! Otmi nas smrti!“
  • 8 Hakratajos dođe izvijestiti Esteri sve te riječi. 9 Tad Estera reče Hakratajosu: ” Idi reći Mardošeju: 10 ” Svi narodi kraljevstva znaju dobro, da onome tko, čovjek ili žena, ode pred kralja u unutarnji dvor bez poziva, nema nikakve prilike za spas - izuzev onome kome kralj pruži zlatni skiptar, taj će biti spašen. Što se tiče mene, to je 30 dana kako ja nisam bio pozvana ići pred kralja“ 11 Hakratajos izvijesti Mardošeju sve Esterine riječi.
  • 12 Tada Mardoše odgovori Hakratajosu: ” Idi joj reći, Esteri: Ne reci sebi da, jedina u kraljevstvu, za razliku od svih Židova, ti ćeš se izvući. 13 Jer ako u ovoj prilici oglušiš se, spas i zaštita za Židove doći će s drugog mjesta1 , dok ti i tvoja obitelj bit ćete uništeni. Ili, tko zna? Ne bijaše li to za ovu priliku da si ti dospjela do kraljevanja?“ 14 Estera otposla onoga koji bijaše došao do nje i ona dade reći Mardošeju:16 ” Idi okupiti sve Židove koji se nalaze u Suzi i postite za mene: ne jedite, ne pijte tijekom tri dana, ni danju ni noć. Ja isto, sa svojim počasnim gospođicama lišit ću se hrane. Na to, usprkos zakonu, ja ću ići pred kralja, pa i ako trebam biti uništena.“ 17 Mardoše ode učiniti sve ono što mu Estera bijaše rekla.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif