Juda zauzima više gradova u Galaadu

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Juda zauzima više gradova u Galaadu

Juda zauzima više gradova u Galaadu[uredi]

( 2 Mak 12.1031)
  • 21 Kad je otišao u Galileju, Simon zapodjenu više bojeva s poganima koji biše pometeni pred njim. 22 On ih progoniše sve do vrata Ptolemaisa. Otprilike tri tisuće pogana pade i on uze njihov plijen. 23 On uze sa sobom Židove iz Galileje i Arbate1, s njihovim ženama, njihovom djecom i svim njihovim imanjem, i s radošću odvede ih u Judeju.
  • 24 Juda Makabejac2 i Jonatan, njegov brat prijeđoše Jordan i iđaše tri dana kroz pustinju. 25 Oni susretoše Nabatejce koji ih miroljubivo susretoše i ispričaše im sve što se bijaše dogodilo njihovoj braći u Galaaditidi3 i također 26 da mnogi od njih bijahu opsjednutiu Bozori, Alemi, Kašfu, Makedu i Karnainu4 koji su svi snažni i veliki gradovi, 27 i da ih ima zatvorenih u drugim velikim gradovima Galaditide i da njihovi neprijatelji bijahu odlučili napasti ih sutradan u tim tvrđavama, dočepati ih se i ukloniti u samo jednom danu sve one koji se tu nađu. 28 Odmah, Juda i njegopva vojska pođoše kroz pustinju smjerom ka Bozori. On se dočepa grada i posiječe sve muško oštricom mača5, pokupi sav plijen i zapali grad.
  • 29 Nastavi se put noću i idoše sve do rubova tvrđave6. 30 Kad dan svanu, a dižući oči, oni vidješe jednu brojnu postrojbu, neizbrojivu, dižući ljestve i strojeve 1 za dočepati se grada; boj već bijaše zapodjenut. 31 Gledajući kako boj bijaše započeo, i kako žamor iz grada se dizaše sve do neba, u jeci truba i urlanju, 32 Juda reče ljudima iz svoje vojske: ” Vojujte danas za našu braću.“ 33 On povede naprijed svoju vojsku, podijeljenu u tri odreda, prema pozadini svojeg neprijatelja. Oni zasviraše u trube i započeše zazivanje. 34 Timotejeva vojska2, razaznade da to bijaše Makabejac, poče bježati k svojim opkopima. On im nanese jedan strašan poraz i u taj dan otprilike 8.000 ljudi padoše u boju. 35 On se potom okrenu prema Alemi, napade ju, domože je se, pobi svo muško pučanstvo, pokupi plijen i zapali grad. 36 Otuda, on ode uzeti Kasfo, Maked, Bozor i druge gradove u Galaditidi.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif