Juda osvećuje ljude iz Jopea i Jamnije

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Juda osvećuje ljude iz Jopea i Jamnije


Juda osvećuje ljude iz Jopea i Jamnije[uredi]

  • 12 1 Kad su ti ugovori zaključeni, Lizias se vrati kod kralja, a Židovi prionuše svojim radovima na poljima. 2 Ali među mjesnim stratezima,Timotej i Apolonius, sin Geneusov, uz Hijeronima i Demofona,kojemu se dodaje Nikanor Cipranin, 4 ne pustiše Židovima okusiti ni mira ni spokoja. 3 Stanovnici Jopea1 počiniše jedan posebno bezbožan čin. Oni pozvaše Židove nastanjene kod njih da se uspnu sa svojim ženama i svojom djecom na lađe pripremljene od njih budući da, govoraše oni, nije postojalo nikakvo neprijateljstvo glede njih. 4 Prema osiguranju putem jednog ukaza od naroda iz grada, Židovi sa svoje strane prihvatiše njihov prijedlog, za pokazati da oni žele mir i da bijahu bez nepovjerenja. Ali kad stigoše na pučinu, poslaše na dno njih barem 200 na broju.
  • 5 Čim Juda bi doznao za okrutnost počinjenu protiv ljudi njegovog naroda, on dade obznaniti svoje zapovijedi svojim ljudima 6 i, nakon što je zazvao Boga, pravednog suca, on pođe prema ubojicama svoje braće. On zapali luku tijekom noći, zapali lađe i dade

probosti one koji tu bijahu potražili utočište. 7 Ali budući mjesto bilo zatvoreno on pođe s namjerom da se vrati za istrijebiti također sve mjesto Jopita. 8 Upozoren da stanovnici Jamnije htjedoše učiniti isto Židovima koji stanovaše među njima, 9 on također noću napade Jamnite, zapali luku s flotilom, tako da svjetlost plamenova bi uočljiva sve do Jeruzalema na udaljenosti od 240 stadija1.

Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif