Jozafatova vladavina. Njegova vjernost prema Bogu

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Jozafatova vladavina. Njegova vjernost prema Bogu

Jozafatova vladavina. Njegova vjernost prema Bogu[uredi VE]

(1 Krlj 15.24; 22.4145)
17 1 Njegov sin Jozafat zavlada na njegovom mjestu. Jozafat se utvrdi protiv Izraela3. 2 On postavi postrojbe u svim utvrđenim gradovima Jude i postavi vojarne4 u zemlji Judi i u gradovima Efraimovim koje bijaše zauzeo njegov otac Aza.
3 GOSPOD bi s Jozafatom, jer ovaj slijediše prve putove Davida, svog oca1, i on ne tražiše *Baalove. 4 Već on tražiše GOSPODA, boga svog oca, on hodiše prema njegovim zapovijedima i ne postupaše on prema djelima Izraelovim2. 5 GOSPOD učvrsti kraljevstvo u njegovim rukama i sva Juda donosiše ponude Jozafatu, tako da on imade mnogo bogatstva i slave. 6 njegovo *srce uznapredova putovima GOSPODOVIM toliko da on ukloni iz Izraela *visoka mjesta i svete stubove3. 7 Treće godine njegove vladavine, on posla svoje dostojanstvenike: BenHaila, Obadijaa, Zekarijaa, Netanela i Mikajahua za dati jednu poduku gradovima Jude. 8 S njima se nalaziše *leviti Šemajahu, Netanijahu, Zebadijahu, Azahel, Šemiramot, Jehonatan, Adonijahu, Tobijahu, TobAdonijahu, koji bijahu leviti. S njima se također nalaziše svećenici Elišama i Jehoram. 9 Oni dadoše jednu poduku u Judi, imajući sa sobom knjigu Zakona GOSPODOVOG. Oni obiđoše sve Judine gradove i obučiše narod.
10 Užas nadahnut po GOSPODU bi nad svim zemljama koje bijahu uokolo Jude i nitko ne zarati protiv Jozafata. 11 Od Filistinaca, donosilo se Jozafatu milodare, srebro i poreze. Čak i Arabljani njemu donosiše stoku. 7.700 ovnova i 7.700 jaraca.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif