Joas daje popraviti Templ

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Joas daje popraviti Templ

Joas daje popraviti Templ[uredi VE]

(2 Krn 12 .117)
24 1 Joas imaše sedam godina1 kad postade kraljem i vladaše 40 godina u Jeruzalemu. Ime njegove majke bijaše Sibija, iz BerŠebe. 2 Joas činiše ono što je pravo u očima GOSPODOVIM, tijekom sveg života svećenika Jehojada.
3 Jehojada uze dvije žene za Joasa koji izrodi sinove i kćeri.
4 Nakon toga, Joas imade u srcu obnoviti Kuću GOSPODOVU2. On sakupi svećenike i *levite i reče im: ” Pođite po gradovima Judunim i prikupite novac među svim Izraelom za popravljati, iz godine u godinu, Kuću svojeg Boga. I požurite se to učiniti!“ Ali, leviti se uopće ne žuriše. 6 Tada kralj pozva poglavara Jehojadaa i reče mu: ” Zašto ti nisi ustrajao kod levita da donesu iz Jude i Jeruzalema porez koji su Mojsije, sluga Božji, i sabor Izraelov ustanovili3 za *šator poveljeđ 7 Jer izopačena Atalija i njeni sinovi su dopustili upropastiti Kuću Božju, i čak su koristili za *Baale sve svete predmete Kuće GOSPODOVE.“
8 Kralj zapovjedi načiniti jednu škrabicu, staviti ju napolju, na vratima Kuće GOSPODOVE 9 i objaviti u svoj Judi i u Jeruzalemu da se treba donijeti GOSPODU poreez ustanovljen nad Izraelom u pustinji, po Mojsiju, sluzi Božjem.
10 Svi poglavari i sav narod se obradovaše, oni donesoše novac i stavljaše ga u škrabicu sve dok ju nisu napunili. 11 Kad dođe čas da se predstavi škrabica provjeri kraljevoj pod nadzorom levita, i kad oni vidješe da bijaše mnogo novaca, kraljev tajnik i nadzornik velikog svećenika, isprazniše škrabicu i vratiše ju na njeno mjesto. Oni činiše tako svakog dana i sakupiše oni veliku količinu novca. 12 Kralj i Jehojada ga predadoše poduzetnicima radova za službu Kuće GOSPODOVE i platiše oni kamenoklesare i radnike za obnovu Kuće GOSPODOVE, i također radnike koji radiše u željezu i bronci za obnoviti Kuću GOSPODOVU. 13 Oni koji obavljahu radove staviše se na posao i rad uznapredova u njihovim rukama. Oni vratiše u dobro stanje Kuću Božju i učvrstiše ju. 14 Kad završiše, donesoše pred kralja i pred Jehojadaa ostatak srebra i načiniše za njega predmete za Kuću GOSPODOVU: predmeti za službu i holokauste, vaze i zlatne i srebrene predmete. Nudiše se holokausti u Kući GOSPODOVOJ, neprekidno, tijekom cijelog života Jehojadavljevog.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif