Jedna ista sudbina čeka sve ljude

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Jedna ista sudbina čeka sve ljude

Jedna ista sudbina čeka sve ljude[uredi VE]

9 1 Da, sve ovo, ja sam uzeo u srce, i evo što sam sve iskušao: to je da pravednici, mudraci i njihovi radovi su u rukama Božjim. Ni ljubav, ni mržnju, čovjek ne poznaje, sve to njega pretječe2;

2 sve je isto za sve, jedna istovjetna sudbina pripada i pravednom i opakom, dobrom i *čistom kao i nečistom, onom koji *žrtvuje i onom koji ne žrtvuje; ona je za dobrog kao i za grješnika, onoga koji priseže kao i onoga koji se plaši prisezati. Jedno je zlo u svemu što se čini pod suncem kao i jedna istovjetna sudbina za sve; isto tako srce sinova Adamovih puno je zlobnosti, ludost je u njihovom srcu tijekom njihovog života, a poslije, odlazi se k mrtvima1.

4 Naime, tko će biti najmilijiđ Za sve žive, ima jedna sigurna stvar: jedan živ pas vrijedi više no mrtav lav2. 5 Jer živi znaju da će umrijeti; ali, mrtvi ne znaju uopće ništa; za njih, nema više nagrade, jer, njihovo je sjećanje zaboravljeno. 6 Njihove ljubavi, njihove mržnje, njihove ljubomore već su propale; oni nikad više neće imati dijela u svemu onom što se čini pod suncem. Uživati život kao jedan dar Božji

7 Idi, radosno jedi svoj kruh i pij dobre volje svoje vino, jer je Bog već primio tvoja djela. 8 Nek' tvoja odjeća uvijek bude bijela i nek' ulja ne manjka na glavi tvojoj1.

9 Kušaj život sa ženom koju voliš tijekom svojeg ispraznog postojanja, pošto ti je Bog dao pod suncem sve tvoje dane ispraznim; jer, ondje je tvoj dio u životu i u radu koji obavljaš pod suncem.

10 Sve što se tvoja ruka nađe sposobna učiniti, učini to svojim vlastitim snagama; jer nema ni djela, ni zbroja, ni znanja , ni mudrosti u *boravištu mrtvih kamo ćeš ti otići.


Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif