Jazavac i lisica

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jazavac i lisica
autor: nepoznat


Sastanu se jednoć jazavac i lisica na putu, pak upita lisica jazavca:

- Kud ćeš ti, jazvo?

A jazavac će:

- Idem tražiti koga pametna i mudra da mi bude od pomoći, ako kad dopadnem nevolje. Već ja sam teto, čuo da si ti toliko pametna i mudra, da se tvoja pamet i mudrost pripovijeda i u pjesmama kiti po cijelom svijetu.

- Pa kaži ti meni, - upita teta jazvu - koliko ti imaš mudrolija, s kojima bi se, ako bi gdjegod u nevolju pao, izbaviti mogao?

- Imam ja, - odgovori jazvo, - tri i to sasvim dobre; već kaži mi, teto, koliko imaš ti mušterija i načina, s kojima bi se mogla kutarisati nevolje?

- Imam devet, - odgovori teta. A jazavac poskoči od dragosti pak će teti:

- Taman sam i tražio tebe: ti imaš devet, a ja tri, pak ćemo se moći od svake nevolje izbaviti, već da se sjaranimo.

- E, dobro - rekne lisica, i upute se u društvu dalje.

Kudgod ide lisica, vavijek svoje provodi, preskače preko puta tamo amo, remeće se, đisa, dok se jednoć ne strpa u gvožđe, pak će iz gvožđa jazvi:

- Ej, jazvo, po bogu brate, evo ja dopadoh nevolje, već što ću sada raditi; daj između tvojim mudrolija kaži jednu, ne bih li se izbavila zla.

- Ne ću teto, - rekne jazvo, - ne budi te belaj tvoj tamo nositi.

A teta će:

- Bolan jazvo, brate mili, nemoj tako, već kad znaš, kaži mi, kako ću se izbaviti.

Onda će jazvo:

- Znaš, teto, da se nismo sjaranili, ne bih te izbavio, al eto za staro jaranstvo kazat ću ti. Dok dođe onaj čovjek, čija su gvožđa, odmah se počni umiljavati, propinjati uz njega. On će misliti da si ti pitoma, pak će te pustiti. Ali ti nemoj odmah bježati, dok te ne pusti, jer će te prišamariti čim pak ne će biti fajde, što si se izbavila gvožđa; nego popoidi za njim nekoliko, pa kad vidiš zgodu, podaj vatru tabanima.

Dok su oni razgovarali, eto ti čovjeka gdje ide. Jazvo, dok ugleda čovu, te u šišljagu, a teta ostade u gvožđu. Kad dođe čovjek, odmah se počne lisica propinjati i umiljavati oko njega. On misleći da je pitoma, pusti je i zapne gvožđe, pak se opet natrag povrati. Kad pođe kući, napotekne za njim i lisica, al' kad bude blizu šumice, a lisica dade vatru nogama pak u šumu. On putujući nekoliko obazre se i vidi, da nema lisice, pak će:

- Uteče jednoć, al' ne ćeš više!

Lisica bavrljajući po šumi amo tamo opet u ista gvožđa upade, pa počne misliti, što će učiniti. Al' eto ti jazavca, i zapita je:

- Što to, teto?

- Evo, pobratime, - odgovori lija, - opet sam upala u gvožđe; već te molim, da mi kažeš od one dvije mudrolije jednu i da se izbavim.

- Dobro, - odgovori jazvo, - kad dođe onaj čovjek, onda se ti učini, kao da si mrtva, pak će te on od sebe baciti; međutim nemoj odmah bježati, već kad on počne gvožđa zapinjati, a ti onda, ako možeš u noge se pouzdati, bježi!

Do malo vremena eto čovjeka, i kad dođe, vidi u gvožđe mrtvu lisicu, pa odapne gvožđa i baci je daleko od sebe. On počne gvožđa zapinjati, a lisica skoči pak put pod noge. Kad se čovjek obazre, a lija struže uz brdo. On ništa drugo ne znajući, što će, samo odmahne glavom i smrmlja nešto u sebi, a jazvo sve gleda ispod brežuljka, što se čini. Međutim čovjek, kad zapne gvožđa, ode kući.

Poslije nekoliko vremena sreća il' nesreća jazvina nanese ga, te i on upade u ista gvožđa; a sve teta gleda iza grma, i dok jazvo dopade nevolje ona se smije. Jazvo siromah, kad vidi tetu, počne je moliti i kumiti:

- Posestrimo, ako boga znadeš, daj od devet mušterija i načina jedan meni i izbavi me od zla.

Lisica vavijek o nevjeri radeći i tude kao preko sjekire odgovori:

- E, to mi je drago, ja sam se prije mučila i patila, a ti si gledo; sada se ti pati i mudruj, što znaš, a ja ću svoju mudrost sebi ostaviti za poslije.

To čuvši jazavac kao žalostan rekne teti:

- A ti, posestrimo hodi barem da se oprostimo, ja već vidim da me svakako nije.

Prevari se lija, pa se prikuči jazvi, a on kao pomaman zgrabi liju i pritisne je uza se. U taj se čas pokaza onaj isti čovjek, od koga se lija izmakla dvaput, i dok vidi, što se radi ta i zaviče:

- Drži, jazvo, dok ja dođem, pak ću tebe pustiti, a s njom račune polagati, jer me je već dvaput prevarila. - Pridržavši jazvo tetu, dok on dođe, preda mu je, te čovjek njega ispusti iz gvožđa, a lisica izbroji sjekirom na glavi devet mudrolija i načina.