Izjava Matice hrvatske o Tihomiru Purdi i hrvatskim braniteljima

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Izjava Matice hrvatske
Tražimo slobodu za Tihomira Purdu i poštovanje prema hrvatskim braniteljima

autor: Matica hrvatska

Od 22. veljače 2011.

Izvor:
Novak.jpg Napomena:Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Matice hrvatske. Vidi dopusnicu Matice hrvatske. [1]
Dopuštenje za objavu: [2]


Tražimo slobodu za Tihomira Purdu i poštovanje prema hrvatskim braniteljima


Hrvatskom branitelju Tihomiru Purdi nije mjesto u pritvoru.
On je branitelj koji je časno i požrtvovno branio svoj grad Vukovar i Republiku Hrvatsku 1991. godine.
Njegovo sadašnje uhićenje i izvrgavanje ispitivanjima s mogućnošću da ga se izruči u zemlju iz koje je krenula osvajačka vojska znači pravno nasilje i pokušaj opravdavanja agresije na Republiku Hrvatsku.
Tihomir Purda bio je žrtva agresije, bio je zarobljen i mučen. Njemu Hrvatska duguje zahvalnost i poštovanje. Njemu svatko tko poštuje ljudsko dostojanstvo i pravni poredak treba priznati da je bio žrtva onih koji gaze ljudsko dostojanstvo, razaraju civilizacijske tečevine i preziru pravo. Ono što se događa u vezi s Tihomirom Purdom hrvatske državne ustanove i hrvatska javnost moraju shvatiti kao opomenu i poticaj da prema hrvatskim braniteljima promišljenim i pravednim potezima njeguju odnos poštovanja i zahvalnosti.
Dovedeni smo u situaciju da ugledni hrvatski političari već poručuju braniteljima da se ne moraju bojati. Ima li u povijesti primjera da bi se morali bojati u svojoj državi oni koji su tu državu stvarali, branili i obranili?
Pozivamo sve hrvatske državne ustanove i nositelje vlasti da na svim potrebnim mjestima u Hrvatskoj i u svijetu poduzmu promišljene i prijeko potrebne korake: pravne, političke i diplomatske, kako bi se prekinulo ponižavanje svakog branitelja koji je svoj život izložio obrani slobode i suverenosti hrvatskoga naroda i države. Pozivamo i sve ljude dobre volje da odlučnim i učinkovitim djelovanjem stanu u obranu slobode i ljudskog dostojanstva Tihomira Purde, hrvatskog branitelja. Pozivamo i tražimo da se učini sve za njegovo puštanje na slobodu.
Potpuno je neprihvatljivo da Republika Srbija postavlja zahtjev da joj se izruči Tihomir Purda. Hrvatska je suverena i međunarodno priznata država pa je taj zahtjev ignoriranje suverenosti Republike Hrvatske i svojevrstan nastavak agresije. Cijela se Hrvatska mora oduprijeti pokušaju takva pravnog nasilja.


Matica hrvatska
Zagreb, 22. veljače 2011.

Novak.jpg Napomena:Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Matice hrvatske. Vidi dopusnicu Matice hrvatske.