Izjava IHJJ od 10. siječnja 2012.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Izjava IHJJ od 10. siječnja 2012.
autor: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Izvor:
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje Novosti, 10. siječnja 2012., pristupljeno 18. svibnja 2012.


Ministarstvo zdravstva, ali domovi zdravlja
10. siječnja 2012.

Dana 3. siječnja 2012. uputili smo otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojemu upozoravamo da s jezikoslovnoga gledišta nije opravdana promjena imena Ministarstva zdravstva u Ministarstvo zdravlja. S obzirom na to da se posljednjih dana u medijima često pojavljuje izjava ministra zdravlja da bi u skladu s tom primjedbom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i domove zdravlja trebalo preimenovati u domove zdravstva, izjavljujemo sljedeće:

Naša se napomena odnosila na ime ministarstva. Ponavljamo da ime Ministarstvo zdravstva mnogo bolje odražava pravu djelatnost toga ministarstva te da riječ zdravlje znači 'stanje organizma pri normalnome radu organa, dobro fizičko i psihičko stanje', a zdravstvo 'djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti'. Kako se ministarstvo bavi djelatnošću, a ne stanjem, svakako bi bolje bilo da se zove Ministarstvo zdravstva. Pri toj svojoj napomeni ostajemo i dalje.

Analogija prema kojoj bi i domove zdravlja trebalo preimenovati u domove zdravstva posve je neutemeljena i ni jednom se riječju ne spominje u našemu pismu. Dom zdravlja dom je u kojemu se vodi briga o zdravlju, a Ministarstvo zdravstva ministarstvo u kojemu se upravlja djelatnošću koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti. To se može ovako oprimjeriti: ministra novinar može upitati kakve su promjene u zdravstvu (dakle u onoj djelatnosti kojom se ministarstvo bavi), a ne može ga upitati kakve su promjene u zdravlju. Dom zdravlja uspostavljen je prema modelu Kuća ljudskih prava, dom kulture, Kuća zelenog čaja, Kuća ljubavi. U pismu smo pojasnili model prema kojemu se uspostavljaju imena ministarstava kad god je to moguće, a koji se npr. odražava u uporabi imenica gospodarstvo, znanost (a ne znanje), pravosuđe (a ne pravda), pomorstvo (a ne more) u tim imenima. Analogija s nazivima Ministarstvo kulture – dom kulture ovdje ne stoji jer se od imenice kultura ne može izvesti druga imenica kojom bi se označavala djelatnost kao od imenice zdravlje. Dobro je dakle da se domovi zdravlja zovu domovima zdravlja, a u imenu ministarstva svakako bi, iz svih navedenih razloga, bilo bolje da stoji imenica zdravstvo.


000000000000000 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje