Ispovijed grijehova

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biblija, ekumenski prijevod; preveo: Tomislav Dretar
Ispovijed grijehova

Ispovijed grijehova[uredi]

  • Gospodu našem Bogu pripada pravda, ali nama sram na licu, kao što ga se vidi danas! Sram za čovjeka iz Jude i stanovnike Jeruzalema, 16 za naše kraljeve, naše poglavare, naše svećenike, naše *proroke i naše očeve. 17 Jer mi smo zgriješili protiv Gospoda, 18 mi njemu nismo bili odani i nismo slušali glas Gospoda našeg Boga koji nam govoraše da idemo prema zapovijedima koje je stavio pred nas. 19 Od dana kad je Gospod izveo iz Egipta naše očeve2 sve do ovog dana, mi nismo prestajali biti nevjerni Gospodu našem Bogu i postupali smo lakomisleno ne slušajući njegov glas. 20 Također, kao što se vidi danas, nesreće su se prilijepile za nas, kao i prokletstva prorokovana na zapovijed Gospodovu po njegovom sluzi Mojsiju, na dan kad on izvede naše očeve iz zemlje Egipta za dati nama jednu zemlju gdje teku med i mlijeko. 21 Mi nismo slušali glas Gospoda našeg Boga, prema svim riječima proroka koje nam je on bio poslao, 22 već idemo, svaki slijedeći nacrt svog opakog srca, služiti druge bogove, činiti što je zlo u očima Gospoda našeg Boga.
  • 2 1 Gospod je dakle stavio na izvršenje riječ koju bijaše izgovorio protiv nas, protiv naših sudaca koji upravljaju Izraelom, protiv naših kraljeva, protiv naših poglavara i protiv stanovnika Izraela i Jude1 : 2 nisu bile pod ovim nebom činjene slične stvari onima koje je učinio Jeruzalem, sukladno onome što je pisano u Mojsijevom Zakonu; 3 to je došlo do te točke da smo jeli jedan meso sina svog, drugi meso svoje kćeri. 4 I Gospod ih je izručio vlasti svih kraljevstava koja nas okružuju, za pretrpjeti uvrjedu i pustošenje među svim okolnim narodima, ondje gdje ih je on raspršio. 5 Oni su bili porobljeni umjesto da gospodare, jer mi smo griješili protiv Gospoda našeg Boga ne slušajući njegov glas.
  • 6 Gospodu našem Bogu pripada pravda, a nama i našim očevima sramota na licu, kao što ju se vidi danas! 7 Sve ono što Gospod bijaše oglasio za nas, sve te nesreće su se oborile na nas. 8 I mi nismo molili pred Gospodom da okrene svakog od nas od misli svog opakog srca. 9 Također Gospod je bdio nad tim nevoljama i poslao ih protiv nas; jer Gospod je pravedan u svemu što nam je zapovjedio činiti, 10 ali mi nismo slušali njegov glas koji nam govoraše da idemo prema zapovjedima koje je Gospod stavio pred nas.
Corner cro ld.gif
Corner cro rd.gif