Govor Luke Bebića povodom Dana državnosti 25. lipnja 2008.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića povodom Dana državnosti
autor: Luka Bebić

Vukovar, 25. lipnja 2008.


Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani članovi Vlade, časnici, dočasnici i vojnici Hrvatske vojske, uvaženi građani Republike Hrvatske i svi hrvatski državljani!

Najsrdačnije vas pozdravljam u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora, kao i u svoje osobno, u povodu državnoga blagdana - Dana državnosti Republike Hrvatske.

Okupili smo se u gradu Vukovaru, gradu heroju, gradu žrtvi i simbolu otpora hrvatskoga naroda srpskom agresoru! Mnogi su gradovi i naselja u Domovinskom ratu trpjeli agresiju i razaranje, ali Vukovar se je sa svojom tragedijom, s otporom hrvatskih branitelja i s početkom kraja velikosrpske agresije, izdigao na pijedestal, izdigao se do simbola svih stradanja, ali i simbola svih pobjeda. Kada je neprijatelj mislio da će padom Vukovara, pasti i cijela Hrvatska, tada se događa čudo i počinje pad moći napadača! Hrvatska obrana postaje sve čvršća i uspješnija, počinje i prvi veći vojni uspjesi. Na žrtvi Vukovara, poput feniksa, rađa se hrvatska država! Uskoro dolazi i do međunarodnog priznanja Hrvatske, a na iskustvima i simbolici Vukovara dolazi i do oslobođenja dubrovačkog područja, a poslije i do legitimnog oslobođenja svih okupiranih hrvatskih krajeva!

Dragi pripadnici hrvatske vojske! Vama se posebno obraćam u povodu Dana državnosti! Vi ste neki i osobno sudjelovali u borbama za Vukovar, ali ste svi sljednici hrabrih branitelja Vukovara! Vaši svijetli uzori su živote dali ovdje u Vukovaru, kao i diljem Hrvatske, a vi danas donosite mir drugima. Nikada ne smijemo zaboraviti braniteljeVukovara, jer na temeljima moralnih vrednota za koje su oni živote dali, mi danas možemo mir drugima osigurati!

Hrvatska vojska danas sudjeluje u 16 mirovnih operacija diljem svijeta, donoseći mir i sigurnost ljudima. Vi, naraštaj hrvatskih časnika i dočasnika, nikad ne zaboravite branitelje Vukovara. Učite se i nadahnjujte na njihovoj hrabrosti i odlučnosti da za slobodu naroda svog i živote svoje daju. Njihova žrtva svima nama je donijela mir i mogućnost da gradimo Hrvatsku. Omogućila je Hrvatskoj da postane čimbenik mira i stabilnosti, da izgrađuje međunarodni poredak zasnovan na pravdi, jednakim mogućnostima za sve i na miru! Na vama je, kao i na svima nama da sačuvamo mir u regiji i u svijetu, jer bez mira nema napretka!

Dragi prijatelji, ovdje u Vukovaru najsnažnije se osjeća Dan hrvatske državnosti, jer ovdje su najbrojnije žrtve pale, ovdje je počinjen najveći zločin nad ranjenicima i nevinim ljudima! Ovdje se iznova moramo vraćati i tražiti snagu i nadahnuće, ovdje moramo naučiti i opraštati, ali odavde moramo i poruku uputiti da pravda treba stići sve počinitelje zločina, jer teško je graditi mir bez pravde!

Dragi prijatelji, svima vama i svim građanima i državljanima, odavde iz Vukovara, grada simbola naše suverene državnosti, čestitam državni blagdan – Dan državnosti!