Govor Luke Bebića na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a 26. svibnja 2009.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Govor predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a
autor: Luka Bebić

Oslo, 26. svibnja 2009.


Gospodine Predsjedniče Parlamentarne skupštine NATO-a,
Gospodine Predsjedniče Stortinga,
Uvaženi zastupnici, veleposlanici, ekselencije,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje i što imam priliku i čast obratiti se u ime Hrvatskoga sabora Parlamentarnoj skupštini NATO-a u ovom lijepom gradu.

Drago mi je što mogu tu u Norveškoj, jednoj od država osnivača NATO-a, predstaviti stajališta Hrvatske, jedne od najnovijih članica Saveza i zahvaliti na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji skupštine NATO-a.

Želim također zahvaliti svim članovima Parlamentarne skupštine NATO-a, na vašoj stalnoj potpori proširenju Saveza, a posebno na potpori pristupanju Hrvatske u NATO. Vi ste u nekoliko navrata usvojili rezolucije i deklaracije kojima se pozivaju šefovi država i vlada da započnu pristupne razgovore s Hrvatskom i drugim državama aspiranticama koje su spremne i voljne preuzeti obveze članstva.

Parlamentarna skupština NATO-a imala je odlučujuću ulogu u osiguranju pravovremenog završetka ratifikacije pristupnih protokola u svim državama članicama. Želim iskoristiti ovu priliku kako bi izrazio zahvalnost za taj trud, kao i za brzi proces ratifikacije u vašim nacionalnim parlamentima.

Hrvatska suradnja s Parlamentarnom skupštinom NATO-a traje od 2000. godine kada smo bili pozvani kao pridružena članica. Od tada smo uspostavili izaslanstvo Hrvatskoga Sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a, te bili domaćini dva Rose-Roth seminara (u ožujku 2005. i lipnju 2007.)

U novom zasjedanju Sabora uspostavili smo Odbor za obranu, koji je zajedno s vanjskopolitičkim odborom, jedno od glavnih tijela Sabora za razmatranje obrambenih i sigurnosnih pitanja.

U ožujku ove godine u Zagrebu smo ugostili Pododbor za transatlantske odnose, predvođen g. Assenom Agovim, potpredsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a. Tom prilikom, članovi Parlamentarne skupštine NATO-a svjedočili su ratifikaciji Washingtonskog sporazuma u Hrvatskome Saboru, za koju je Hrvatski sabor glasovao gotovo jednoglasno.

 

Dame i gospodo,

Članstvom u NATO-u Hrvatska se pridružuje euro-atlantskoj obitelji mira, demokracije i drugih zajedničkih vrijednosti, istovremeno ispunjavajući jedan od dva najvažnija vanjskopolitička cilja od stjecanja neovisnosti. Vjerujem da će i drugi cilj – članstvo u EU – uskoro biti ostvaren.

U vrlo kratkom roku Hrvatska je poduzela široki spektar političkih i obrambenih reformi, te uspostavila funkcionirajući demokratski politički sustav. Država koja je nekad bila „uvoznik sigurnosti“ prometnula se u zemlju koja je „izvoznik sigurnosti“, čime dokazuje svoju predanost i spremnost da doprinese miru i stabilnosti u regiji i drugim područjima u svijetu gdje je ugrožen svjetski mir.

Naša široka vizija sigurnosti potvrđena je kroz sudjelovanje u međunarodnim misijama očuvanja mira, kao i članstvom u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Danas Hrvatska sudjeluje u 18 misija pod vodstvom Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije sa 440 pripadnika civilnih i vojnih snaga. Naš najvažniji doprinos je u Afganistanu, gdje smo razmjestili gotovo 300 vojnika, koji djeluju bez nacionalnih ograničenja. Naše snage djeluju u tri regionalna zapovjedništva (u Kabulu; na sjeveru u Mazar-i-sharifu, Kunduzu i Pol-i-Komriu; te na zapadu u Chagcharanu). Želim naglasiti da je Hrvatska uputila i tri Operativna mentorska tima za vezu koji obučavaju i mentoriraju afganistanske nacionalne snage sigurnosti. Značajno sudjelovanje naših oružanih snaga jeste i na Golanskoj visoravni.

Pored afganistanske vojske, policijske snage trebaju poboljšati svoje sposobnosti i mi smo spremni doprinijeti obuci policije, kroz nastavak našeg angažmana u EUPOL-u ili kroz povećanje doprinosa vojne policije naporima NATO-a u okviru NATO-ove misije obuke u Afganistanu.

Hrvatska također doprinosi provedbi NATO-ove operacije "Active Endeavour" na Mediteranu, te je u završnoj fazi upućivanja 20 pripadnika oružanih snaga i 2 transportna helikoptera na Kosovo.

Poštovani zastupnici,

Proširenje je jedna od najuspješnijih politika Saveza i bitna sastavnica njegove daljnje relevantnosti. Kroz proširenje NATO širi područje mira te konsolidira sigurnost i stabilnost u novim demokracijama. Stoga je moje čvrsto uvjerenje da vrata NATO-a trebaju ostati otvorena i za druge države. To je posebno važno za Jugoistočnu Europu. Euro-atlantske integracije nude jedini mogući način za napredak Jugoistočne Europe. Zbog toga podržavamo sve države ove regije koje dijele vrijednosti i ciljeve pristupanja Savezu, kao punopravne članice.

Na sličan način, u potpunosti podržavamo odluku samita u Bukureštu kojom su šefovi država i vlada odlučili da će Gruzija i Ukrajina, kada ispune sve kriterije za ulazak u NATO-ovu obitelj, u konačnici postati članice Saveza.

U tom pogledu 60-ta obljetnica NATO-a koju smo proslavili samitom u Strassbourgu i Kehlu označila je važnu prekretnicu. Druga važna odluka samita je pokretanje novog Strateškog koncepta koji će dati odgovor na pojavu novih sigurnosnih ugroza i osigurati trajnu opstojnost Saveza. Svi smo svjesni da se nove sigurnosne prijetnje ne mogu zaustaviti granicama te da je potrebno provesti transformaciju NATO-a kako bi se Savez prilagodio okružju i zadaćama 21 stoljeća.

U ostvarenju te zadaće uloga parlamentarne diplomacije postat će sve važnija. Kako se suočavamo s neželjenim učinkom ekonomske krize na naše obrambene proračune, mi, zastupnici u parlamentima trebamo našim građanima nastaviti naglašavati važnost sigurnosti, uključujući i potrebu daljnjeg slanja snaga daleko od domovine, u zemlje kao što je Afganistan, kako bi obranili vrijednosti i načela sadržane u Washingtonskom sporazumu.

Zaključno, želim ponoviti da će Hrvatska biti pouzdan i vjerodostojan saveznik, koji će nastaviti dokazivati svoje opredjeljenje za ostvarivanjem, ponovnom uspostavom i održavanjem mira, demokracije i drugih zajedničkih vrijednosti, zajedno sa drugim članicama NATO-a i drugim partnerima.

Hvala na pažnji.