Govor Luke Bebića na Zajedničkom parlamentarnom sastanku 26. svibnja 2008.

Izvor: Wikizvor
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića na Zajedničkom parlamentarnom sastanku
autor: Luka Bebić

Bruxelles, 26. svibnja 2008.


Poštovani g. predsjedniče Europskoga parlamenta,
Poštovani g. predsjedniče Državnoga zbora Republike Slovenije,
Dragi kolege i prijatelji,

Prije svega želim reći kako je parlamentarna diplomacija danas u svijetu prepoznata kao neizostavan pratitelj klasične diplomacije te njena važnost u današnjim međunarodnim odnosima svakodnevno bilježi uzlazni trend.

U svjetlu toga, izuzetno je bitno da u vremenu kada se odvijaju ključni procesi u Jugoistočnoj Europi imamo priliku i mi parlamentarci pridonijeti rješenju pitanja koja već godinama opterećuju odnose u ovom dijelu Europe.

U ovom procesu uloga parlamenata je dvojaka. S jedne strane, parlamenti imaju veliku odgovornost u donošenju zakona potrebnih za harmonizaciju domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Taj je prioritet visoko na dnevnom redu Hrvatskog sabora, budući da je Hrvatska ušla u poodmaklu fazu pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

S druge strane, parlamentarna dimenzija obogaćuje regionalnu suradnju i pridonosi miru i stabilnosti te jačanju dobrosusjedskih odnosa u jugoistočnoj Europi. Posebno naglašavam potrebu da parlamenti preuzmu svoj dio odgovornosti u ovom procesu. Vjerujem da možemo značajno pridonijeti njegovom jačanju također i u okviru regionalnih organizacija i inicijativa, kao što je na primjer Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Zemlje jugoistočne Europe u posljednjih su nekoliko godina ostvarile veliki napredak u ostvarenju osnovnih ciljeva, a to su stabilizacija te napredak naše regije. Danas smo ovdje kako bismo dali i dodatni poticaj jačanju suradnje u regiji na parlamentarnoj razini. Uvjeren sam kako će ovaj Zajednički parlamentarni sastanak označiti korak naprijed u preuzimanju vlasništva nad suradnjom u regiji.

Osnovni poticaj za usmjeravanje sveukupnih aktivnosti je dostizanje europskih političkih, gospodarskih i društvenih standarda. Stoga je ostvarivanje upravo tih standarda u temelju svih naših napora i aktivnosti. Ovdje moram spomenuti i veliki doprinos koji je u stabilizaciji i razvoju regije dao Pakt o stabilnosti bez čijih bi inicijativa i predanog rada taj proces bio teži i sporiji. Utoliko su upravo ovakvi naši sastanci važan doprinos provedbi projekata od zajedničkog interesa te snažan mehanizam za širenje ideja europske i euroatlantske suradnje.
Dijelimo iste ciljeve i ista načela. Hrvatsku posebno veseli napredak koji zemlje Jugoistočne Europe čine na putu prema članstvu u EU i NATO. U tom svjetlu dozvolite mi da istaknem važnost nedavnog održanog Summita NATO-a u Bukureštu kao neprocjenjivog doprinosa sigurnosti i stabilnosti regije. Jugoistok Europe je prepoznat kao važan dio euro-atlantskog prostora, a zemlje regije kao saveznici i sutrašnji članovi velike obitelji slobodnog demokratskog svijeta. Usporedno s procesom uključenja u NATO traje proces integracije EU. Republika Hrvatska je odlučna provesti sve potrebne reforme i dovršiti pregovore o pristupanju EU do rujna 2009. godine pri čemu će uloga Hrvatskog sabora biti od posebnog značaja. Na tom putu Republika Hrvatska podržava europsku budućnost svih zemalja regije. Duboko sam uvjeren da se proces udruživanja i integracije Europe, koji je započeo prije mnogo desetljeća, neće moći smatrati dovršenim dok sve zemlje jugoistoka Europe ne budu integrirane u zajedničke europske strukture. Veseli nas buduća suradnja parlamentaraca zemalja Jugoistočne Europe u Europskom parlamentu!
Hrvatska će, nastavljajući intenzivne pregovore o punopravnom članstvu u EU, te očekujući uskoro i potvrdu sporazuma o pristupanju u članstvo Sjevernoatlantskog saveza, NATO-a, nastaviti ustrajno i cjelovito provoditi i svoju regionalnu politiku.

Hrvatski sabor se u svojim aktivnostima sve više povezuje s europskim institucijama, posebno s Europskim parlamentom o čemu svjedoči i rad Zajedničkog parlamentarnog odbora koji je nedavno održao i svoj 7. sastanak, u Opatiji, u Hrvatskoj. Vjerujemo da će hrvatska iskustva na putu prema europskoj integraciji dati poticaj i ohrabrenje i drugim zemljama u regiji i izražavamo naše uvjerenje da će i druge zemlje Regije ojačati svoju europsku perspektivu.

Također je od izuzetne važnosti utemeljenje Konferencije odbora za europska pitanja parlamenta zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (COSAP) 2005. godine.

Danas pozivam sve nas ovdje da pridonesemo jačanju opće društvene svijesti o tome da je započelo novo razdoblje u našem dijelu Europe koje više neće biti obilježeno konfliktima već dijalogom, tolerancijom i suradnjom te svim onim vrijednostima na kojima počiva današnja zajednica europskih država i naroda.

I da zaključim. Uz čvrstu i jasnu europsku i euroatlantsku perspektivu svih zemalja Jugoistočne Europe svjesni smo potrebe redefiniranja uloge parlamenata u novoj Jugoistočnoj Europi koja je već uvelike dokazala svoju političku i demokratsku zrelost te time promijenila svoju ulogu u Europi.

Čvrsto vjerujem da stojimo na pragu novog doba i da su europeizacija i modernizacija dio naše vizije na čijim temeljnim načelima moramo nastaviti rješavati i preostala pitanja, naslijeđena kao rezultat teških iskušenja, kako bismo u partnerskom odnosu s međunarodnom zajednicom i međunarodnim institucijama osigurali trajan mir, stabilnost i suradnju u našem dijelu Europe.

Danas ćemo s ovoga skupa još jednom poručiti da zemlje ove regije temelje svoju budućnost na zajedničkoj viziji, viziji potpune integracije jugoistočne Europe u Europsku uniju. I zato, neka nam današnji skup bude novi impuls snage i inspiracije da kao izravno izabrani predstavnici svojih naroda damo svoj doprinos u ostvarenju tog cilja. Hvala.